Vánoce zalité betonem

Balakryl

16.09.2019

Michaela Čermáková

Nemáte rádi kýč a chtěli byste si o adventu vyzdobit byt dekoracemi, které jsou minimalistické, jemné a zároveň praktické? Vyzkoušejte drobné betonové ozdoby. Už při jejich tvoření se ponoříte do severského klidu.  

Co budete potřebovat?

Hobby beton (najdete v každém hobby marketu nebo vybraných e-shopech)

Nádobu, vodu a dřívko (třeba ze zmrzliny) na rozmíchání betonu

Silikonové formy s různými vánočními motivy a tvary

Různě velké kelímky od jogurtů na svícny

Balakryl UNI + malý štětec na zdobení

Provázek na pověšení 

Jak postupovat?

Najdeme si prostorné místo, které pro jistotu zakryjeme igelitem nebo novinami, abychom nic neušpinili. Do připravené nádoby nasypeme beton, postupně přiléváme vodu a mícháme. Měla by nám vzniknout hustší betonová kaše. Když s nádobou trochu zatřeseme, beton by se měl pomalu roztéct do stran, ale zároveň by měl držet svůj tvar.

Pak do vybrané formy nalijeme beton a zarovnáme ho dřívkem. Aby byly dekorace celistvé, zbavíme je vzduchových bublin – párkrát formou jemně klepneme o stůl.

Vánoční ozdoby opatrně vytlačíme z formy nejdříve však za jeden den. Můžeme si pomoci nějakým tupým předmětem. Potom je necháme ještě pár dní uležet, aby mohl beton dobře vyschnout.

Nakonec je dozdobíme krycími barvami, které pro nejlepší výsledek nejprve zamícháme. My jsme použili Balakryl UNI, jenž se pro natírání betonu skvěle hodí z několika důvodů: Je vodou ředitelný, bez zápachu, výborně kryje, rychle schne, a dokonce má atesty pro styk s potravinami i na dětské hračky.

Čas

2 hodiny betonování + 1 den schnutí + 2 hodiny zdobení

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies