Zahradní domek, plot i pergola: Jak správně ochránit zahradní dřevostavby

Primalex

09.05.2019

Lucie Krejbichová

Pokud toužíte po krásném dřevě, je zcela na místě ho správně ošetřit proti UV záření, zamodrání dřeva, dřevokazným houbám, hmyzu i povětrnostním vlivům. Základem je zamyslet se nad tím, jakého výsledného efektu chceme docílit. Každý nátěr Primalex určený na dřevo jej ochrání, výsledek však může vypadat odlišně.

Pokud upřednostňujete přirozenou kresbu a strukturu dřeva, volte lazurovací nátěry v rozmanitých odstínech. Na výběr jsou lazury tenkovrstvé a silnovrstvé. Základním rozdílem je to, že tenkovrstvá lazura Primalex nezanechává na povrchu dřeva film a je celá vsáklá do vrchní vrstvy dřeva. Je tak vhodná zejména na konstrukční prvky kolem domu, jako jsou pergoly, trámy nebo plotové prvky. Silnovrstvá lazura na povrchu dřeva zanechá silnější vrstvu a vytváří tak ještě odolnější bariéru proti povětrnostním vlivům. Hodí se tak na stavebně-truhlářské výrobky, jakými jsou okna a dveře.

Oba typy lazur se hodí jak na nové, tak i na starší dřevo. V případě ošetření nového dřeva je však nezbytné ošetřit jej i proti zamodrání dřeva a dřevokaznému hmyzu. Není však potřeba používat dva nátěry. Primalex Lazura & napouštědlo 3v1 obsahuje navíc účinné fungicidní látky, které proniknou do hloubky dřeva a ochrání jej před již zmíněnými škůdcům. Zároveň jako klasická lazura i proti povětrnostním vlivům. U všech typů lazur lze vybírat z velkého množství odstínů. Platí však obecné pravidlo – čím světlejší odstín finální úpravy dřeva zvolíte, tím kratší bude životnost natíraného povrchu

Pokud chcete co nejvíce zachovat původní odstín dřeva, zvolte Primalex lodní lak. Použití laku je obdobné jako u silnovrstvé lazury. Vhodný je tak zejména pro okna a dveře, na kterých vytváří pevný a pružný povrch chránící dřevo proti povětrnostním vlivům. Další variantou jsou olejové nátěry, ty jsou nejvhodnější na tvrdé a exotické dřeviny, které se nejčastěji používají pro terasy a zahradní nábytek.

„Ať už aplikujete produkt jakýkoliv, používejte ideálně dvě vrstvy materiálu. U ošetřování nových dřev pak až vrstvy tři. Vždy ale záleží na tom, v jakém stavu je předmět, který se chystáme ošetřit“, radí Radek Kříž, Technicko-obchodní zástupce značky Primalex.

V případě tenkovrstvých lazur je potřeba nátěr co 3 až 5 let obnovovat. Silnovrstvé lazury a laky vytváří bariéru a ochranu větší a nátěr tak stačí aplikovat co 5 až 8 let. Vše ale záleží na konkrétním konstrukčním řešení, umístění a povětrnostním vlivům. „V případě olejů na terasách bývá mechanické namáhání větší, povětrnostní vlivy na ně přímo působí, často na nich leží voda. Nátěr u terasových prken a zahradního nábytku je vhodné obnovovat každý rok,“ doplňuje Radek Kříž.

Základem sortimentu značky Primalex jsou malířské nátěry, které si získaly oblibu jednoduchou aplikací, velkým výběrem druhů a především trvale stabilní kvalitou, která je vedle vlastní laboratoře kontrolována také organizací ITC Zlín. Primalex je jednou z mála značek, jež zavedla certifikaci podle systémů ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001 společně, a získala tak Zlatý certifikát pro integrovaný systém řízení. Obdržela také mezinárodně uznávané certifikáty IQNet. Primalex dodává na trh kompletní spektrum nátěrových hmot zahrnující vnitřní malířské nátěry, fasádní barvy, omítky a barvy na kov i dřevo. Disponuje sítí více než 400 tónovacích center pro tónování nátěrových hmot. Ta je nejširší v rámci České i Slovenské republiky s ideální dostupností pro spotřebitele ve všech regionech. Primalex je držitelem mezinárodního ocenění Superbrands a řadí se tak mezi nejlepší a nejsilnější značky ve svém oboru.

http://www.primalex.cz/
Lucie Krejbichová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies