Odlehčete svůj jídelníček a doplňte vitamín D s kvalitními mořskými rybami od Boxxi

Boxxi, Jídlo a pití

11.11.2020

Lucie Krejbichová

Být zdravý a fit je v tomto období důležitější než kdy dříve. Začátek roku je pak ideální dobou, kdy se pustit do úpravy našich stravovacích návyků. Ulehčit vám to mohou třeba mořské ryby, které jsou bohatým zdrojem živin a tělu prospěšných tuků. Ryby váš jídelníček nejen zpestří, ale dodají vám také potřebný vitamín D. Udělejte si zásobu kvalitních mořských ryb pocházejících převážně z Islandu na e-shopu www.boxxi.cz, jejich skvělou chuť a jednoduchou přípravu si zamilujete.

Boxxi.cz – váš guru pro výběr a přípravu mořských ryb

Rybí maso je bohatým zdrojem živin a tělu prospěšných tuků včetně důležitých omega-3 kyselin, jež pozitivně působí na naše zdraví. Islandské ryby se navíc vyznačují velmi nízkým obsahem těžkých kovů. Právě tento druh ryb najdou zákazníci v nabídce e-shopu Boxxi. Rybí boxxi se liší nejen svým složením, ale i množstvím. Je možné objednat boxxi pro jednotlivce, pár či rodinu nebo zvolit boxxi s vlastním výběrem ryb. Kromě tradičních druhů jako treska tmavá, treska obecná, arktický losos, tuňák jsou to i ty méně známé a chuťově velmi zajímavé jako okouník, mořský ďas nebo siven arktický. Nechybí ani delikatesy v podobně uzeného lososa či halibuta.

Rybí boxxi

Mražené neznamená špatné

Kolem mrazení potravin koluje hned několik mýtů. Mražené totiž neznamená špatné, ba naopak. Při dodržení správného technologického postupu jde o zcela šetrný a bezpečný způsob konzervace potravin. Není tajemstvím, že i špičkoví šéfkuchaři pracují s mraženými rybami – dokonce i při přípravě sushi, které je velmi náročné na čerstvost a kvalitu. Boxxi používá metodu IQF, která čerstvé rybí maso šokově zmrazí při teplotě -60 °C. Díky tomu zůstanou nutriční hodnoty, textura i chuť zcela zachovány a vy budete mít porci oblíbené ryby vždy po ruce, kdykoliv na ni dostanete chuť.

Mořská ryba cenným zdrojem bílkovin

Cvičíte? Pak jezte pravidelně mořské ryby. Jsou bohatým a lehce stravitelným zdrojem bílkovin, což oceníte při redukci hmotnosti i při budování svalové hmoty. Bílkoviny se podílejí na řadě důležitých procesů v našem organismu: pomáhají obnovovat buňky, jsou nezbytné pro imunitní systém nebo tvorbu hormonů. Cenným zdrojem bílkovin jsou zejména mořské ryby jako treskatuňák nebo losos. Naše trávicí soustava navíc dokáže rybí maso velmi snadno zpracovat, přibližně už za 2 až 3 hodiny.

Boxxi tip: Připravte si dávku bílkovin v podobě tresky s čočkou beluga, anebo sáhněte po uzeném lososovi a doplňte ho pečenou zeleninou.

Zaručený a kvalitní zdroj „déčka“ a omega-3 kyselin

Vzácný vitamín D musíme stejně jako esenciální kyseliny, hlavně pak omega-3, našemu organismu dodat zvenčí, neboť naše tělo si je neumí vyrobit samo. Spoléhá se proto na náš jídelníček. V potravinách se však tyto látky běžně nevyskytují, což je důvod, proč jich má většina lidí nedostatek. Plnohodnotným a dobře využitelným zdrojem jsou právě mořské ryby, především treska nebo losos. Například arktický losos, kterého najdete v nabídce Boxxi, má zpravidla několikanásobně vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, než je u jiných druhů lososa běžné. A na co přesně má největší vliv omega-3? Napomáhá snižovat cholesterol, posiluje obranyschopnost organismu, blahodárně působí na naši nervovou soustavu a správnou činnost kardiovaskulárního systému. Pravidelnou konzumací mořských ryb tak svému zdraví velmi prospějete.

Ryba na talíři do 30 minut

Dalším skvělým benefitem mořské ryby je její rychlá a snadná příprava. Jemná, ale pevná, struktura rybího masa nevyžaduje dlouhé hodiny vaření či pečení. E-shop www.boxxi.cz vše ještě usnadňuje tím, že každá ryba je balena po jednotlivých porcích. Sami si tak určíte, kolik porcí z mrazáku vyndáte a připravíte. Dále vám na www.boxxi.cz poradí, jak rybu chutně, rychle a jednoduše připravit, aby se stala nedílnou součástí vašeho zdravého a vyváženého jídelníčku.

Možnosti doručení 

V regionu Praha a okolí je možné doručení až domů nebo osobní vyzvednutí v Boxxi House v Nuslích. Mimopražské objednávky jsou doručovány do Boxxi Pointů neboli partnerských provozoven k osobnímu vyzvednutí. Jejich síť se postupně rozšiřuje po celé České republice. Každá objednávka je balena do 100% recyklovatelných termoboxů, které udrží stálou teplotu po dobu 4 hodin.

Treska loin s čočkou beluga

Loin je vysoký bílý sval masa zcela bez kostí. Kvalitou ho můžeme přirovnat ke svíčkové. Je jemné a šťavnaté a s oříškovou chutí černé čočky tvoří harmonický pár, který vašemu tělu dodá pořádnou porci bílkovin, omega-3, vlákniny, minerálů a vitamínů A, B a D.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 2 porce:

Na rybu: 2 porce loin z tresky obecné, 1 lžíce olivového oleje

Treska loin s čočkou beluga

Příloha: 1 mrkev, 1 petržel, 50 g másla, 150 g čočky beluga, hrst hladkolisté petrželky

Postup: Porce tresky loin necháme den předem rozmrznout v chladničce. Pak lehce osušíme a osolíme. Mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme kořenovou zeleninu doměkka. Čočku uvaříme podle návodu na skus. Na rozpálenou pánev (výkon plotýnky na 50 %) položíme pečicí papír a na něj rybu. Po 2 minutách otočíme a další 2 minuty opékáme i z druhé strany. Poté sundáme z pánve. Petrželku nakrájíme nahrubo a smícháme s čočkou a kořenovou zeleninou. Doprostřed mělkého talíře dáme ochucenou čočku a navrch položíme porci ryby.

Uzený losos s pečenou zeleninou

Uzený losos je považován za delikatesu, kterou si většina z nás dopřeje jen při zvláštních příležitostech. Obsahuje ale hodně bílkovin, hořčík, selen, vitamíny B a D, takže bychom ho rozhodně mohli do svého jídelníčku zařadit častěji. Ten náš je uzený na bukovém dřevě a má velmi příjemnou kouřovou chuť.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 2 porce: 1 balení uzeného lososa, ½ hrsti kopru, 2 kořenové petržele, 5 brambor, 2 mrkve, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 citron

Uzený losos s pečenou zeleninou

Na dressing: 1 lžíce medu, ½ lžíce dijonské hořčice, 100 ml olivového oleje

Postup: Uzeného lososa natrháme na větší kusy. Snítky kopru otrháme ze stonku, nasekáme a promícháme s uzeným lososem. Dáme stranou. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na stejně silné plátky. Cibuli na klínky. Zeleninu a cibuli smícháme s olejem a pečeme v troubě při 180 °C cca 25 minut. Mezitím smícháme olej, med, dijonskou hořčici a šťávu z ½ citronu. Dochutíme solí. Upečenou zeleninu smícháme s dressingem a po vychladnutí přidáme nastrouhanou kůru z ½ citronu. Na mělký talíř dáme pečenou zeleninu a navrch položíme kousky uzeného lososa.

Marek. Katy. Petra.
My jsme Boxxi. Známe se dlouho a rádi spolu trávíme čas u dobrého jídla a pití. Zakladatelem a otcem myšlenky na e-shop s mořskými rybami byl Marek. Katy se přidala s vínem a Petra to vše převedla do online světa. A proč jsme se do toho pustili? Chceme, aby u nás lidé jedli více kvalitních mořských ryb. A protože nás baví dělat práci, která má smysl.

https://www.boxxi.cz/
Lucie Krejbichová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]