Balakryl Voskový olej na dřevo dá vyniknout designovým kouskům nábytku

Balakryl

28.08.2017

Michaela Čermáková

Balakryl Voskový olej na bázi přírodního včelího vosku je určen nejen na ochranu, ale i dekoraci dřeva v interiéru. Je vhodný na dětské postýlky a hračky, na dřevěné podlahy, schody i na nábytek. Olej zabrání pronikání vody, ale povrch zcela neuzavře, takže dřevo může dýchat. Zanechá mu přirozený vzhled a zvýrazní jeho kresbu. Je vodou ředitelný a zdravotně zcela nezávadný. Má dokonce atest pro styk se suchými potravinami.

Výroba stolu:

Truhlář vyrobil stůl podle návrhu Michaely Stračkovské ze dřeva vzrostlého dubu, které bylo vyschlé na 12 %, což je pro dřevo v interiéru ideální vlhkost. Dřevo nejprve zpracoval na tzv. spárovku, tj. prkna, která jsou po stranách opatřena drážkou, aby do sebe zapadala. V tomto místě jsou prkna k sobě slepená speciálním lepidlem. Tento postup zajišťuje, že se deska stolu nebude v žádném směru kroutit nebo prohýbat. Noha stolu je svařena ze základní ocelové pásoviny.

Ošetření stolu:

Důkladná příprava povrchu dřeva je prvním krokem ke spokojenosti s finálním vzhledem. Povrch musí být suchý, čistý, hladký a jemně zbroušený. Balakryl Voskový olej je ideální použít na dřevo, které ještě nebylo nijak ošetřeno, aby mohla vyniknout jeho přirozená krása.

My jsme použili odstín přírodní dub. Nejprve jsme ho vyzkoušeli na vzorku stejného dřeva. Vzorek jsme natřeli dvakrát, ale protože se nám výsledný odstín jevil jako zbytečně tmavý, deska stolu jím byla natřena pouze jednou a druhou vrstvu jsme provedli bezbarvou variantou Voskového oleje. Právě testovací vzorek byl tedy důležitým krokem realizace.

Aplikace oleje se provádí plochým štětcem a je velmi jednoduchá. Doporučeno je natírat po směru vláken dřeva ve dvou až třech vrstvách podle náročnosti používání povrchu. Po úplném zaschnutí oleje můžeme před nanesením další vrstvy povrch lehce zbrousit a následně důkladně očistit od prachu.

Praktické tipy pro natírání:

Teplota podkladu a okolí při natírání by měla být mezi 10 °C a 25 °C. Nátěry neaplikujte za prudkého slunečního záření, deště, mlhy nebo silného větru. Vlhkost vzduchu nesmí být nižší než 30 % a zároveň vyšší než 75 %. Nižší teplota a vyšší vlhkost vzduchu zpomalují zasychání.

Třebaže se štětec může jevit jako ta nejobyčejnější pracovní pomůcka, na které nezáleží, je tomu přesně naopak! Právě jeho volba je doslova alchymie a pro výsledek práce je nesmírně důležitá… Štětec volte plochý, ze směsi syntetických a přírodních štětin. Namáčejte jen špičku. Pokud byste namáčeli větší část štětce, bude vám barva při natírání stékat na ruce.

Kovovou nohu stolu jsme natřeli nejprve černým Balakrylem Metal 2v1, abychom jí poskytli antikorozní ochranu. Finální povrch byl natřen jednou vrstvou černého Balakrylu UNI. Stejně tak by bylo možné použít jako finální druhou vrstvu Balakrylu Metal 2v1. 

Slovníček pojmů pro milovníky dřeva:

Lak – bezbarvá (transparentní) nátěrová hmota zanechávající film na natíraném povrchu

Lazurovací lak neboli lazura – nátěr zachovávající a zvýrazňující kresbu a strukturu dřeva. Zatímco tenkovrstvá lazura se zcela vsakuje do dřeva, tím mu vytváří ochranu a dřevo lehce zabarvuje, silnovrstvá lazura na povrchu dřeva vytváří vodoodpudivý film.

Mořidlo – roztok určený k barevnému moření dřeva, muže být jak na syntetické bázi, tak i ředitelné vodou

Olej – je vhodný na všechny druhy dřeva – měkké, tvrdé nebo exotické dřevo, které se používá na výrobu teras či zahradního nábytku. Dokáže si totiž poradit s množstvím tříslovin, které jsou v těchto druzích dřeva obsažené, a krásně se do něj vsákne. Oleje zabraňují pronikání vlhkosti do dřeva, jeho šednutí a praskání. Zároveň zvyšují jeho odolnost. Lehce dřevo zabarví, ale přitom mu ponechají jeho přirozený vzhled.

Vosk – proniká do dřeva a poskytuje mu přirozenou ochranu a příjemnou vůni. Po zaschnutí je však třeba navoskovanou plochu ještě vyleštit.

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies