Betonové kraslice potěší mě nejvíce

Balakryl

06.02.2020

Michaela Čermáková

Překvapte koledníky netradiční nadílkou. Vyrobte si originální betonové kraslice. Obdarovaným se sice cestou domů trochu pronesou, ale proč jim koledování ulehčovat. Další betonovou inspiraci najdete na: www.facebook.com/zalitobetonem/.

Co budete potřebovat?

Hobby beton (najdete v každém hobby marketu nebo vybraných e-shopech)

Nádoba na rozmíchání betonu

Vyfouknutá a vymytá vajíčka

Pytlík nebo zdobicí sáček + kelímek na odložení

Balakryl UNI + malý štětec na zdobení

Špejle a vodu

Jak postupovat?

Najdeme si klidné místo a zakryjeme ho igelitem, případně novinami. V připravené nádobě si rozmícháme beton. Nejdřív do ní sypeme beton, potom přidáváme vodu. Konzistence by měla být jako hustší bramborová kaše, ochutnávat však nebudeme. Beton by měl držet svůj tvar, ale když s ním trochu zaklepeme, měl by se pomalu roztéct do stran.

Zdobicí sáček vložíme do kelímku a přehneme přes jeho okraje. Sáček naplníme pomocí lžičky betonem a zamotáme ho kolem ruky tak, aby nám v něm zůstal jen beton a žádný vzduch. Beton začneme ze sáčku pozvolna vytlačovat a lehce s ním naplníme skořápky zevnitř až po jejich okraj. Když přelijeme, nadbytečný beton setřeme papírovým ubrouskem. Pokud obsah sáčku ztuhne, zamícháme ho špejlí.

Aby nebyla výsledná vajíčka samá díra, jemně a opakovaně s nimi v dlaních poklepeme o podložku a zatřepeme, čímž dostaneme ven přebytečný vzduch. Skořápku vajíček oloupeme opatrně rukou nebo nožíkem na beton nejdříve za jeden den. Nakonec necháme betonové kraslice ještě pár dní odpočívat, aby měl beton šanci dobře vyschnout.

A nakonec přichází to nejlepší – ozdobení kraslic. My jsme použili vodouředitelný Balakryl UNI a barvu nechali zaschnout 4 hodiny. Pro podobné DIY projekty se skvěle hodí z několika důvodů: Je bez zápachu, takže s ním můžeme tvořit i doma za plného provozu. Velkou výhodou Balakrylu jsou atesty pro styk s potravinami a na dětské hračky, proto se nemusíme bát nechávat naše kreativní výtvory v dosahu dětí a domácích mazlíčků.

Čas

2 hodiny na vyfoukání a betonování + 1 den schnutí + 1 hodina zdobení

U FOTOGRAFIÍ UVÁDĚJTE PROSÍM JAKO AUTORA Zalito betonem. Děkujeme! 🙂 

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies