Rozložené kari s aljašskou treskou a cizrnou

Mylord Premium

17.07.2024

Lucie Krejbichová

Vysoce kvalitní filé z aljašské tresky s nízkým obsahem tuku, vysokým obsahem omega 3 nenasycených kyselin a proteinu patří mezi nejoblíbenější, a tedy nejprodávanější mořské ryby. Maso má bílou barvu a jemnou texturu, oddělující se po vrstvách. Je velmi nenáročné na zpracování, můžete ho smažit jak na přírodno, tak obalované, péct v troubě nebo vařit na páře. Přinášíme návod, jak si z filé z aljašské tresky od společnosti Mylord Premium připravit kari s cizrnou a rýžovými kroketami.

Suroviny:

  • 1 balení kvalitního filé z tresky od Mylord Premium
  • 1 plechovka cizrny
  • koriandr a limetka k podávání

Na kari omáčku:

  • 1 PL sezamového oleje
  • 1 cibule, najemno
  • 2 stroužky česneku, najemno
  • 2 cm zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
  • 1 plechovka kokosového mléka (1 PL přidejte do kroket)
  • 50 ml vývaru
  • 8 cherry rajčat
  • 1/2 batáty
  • 1 PL kari pasty
  • 1 ČL kari koření
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL třtinového cukru
  • 1 ČL rybí omáčky
  • limetová šťáva dle chuti
  • 1 chilli paprička (volitelné)
  • pár listů kafrové limety a 2 stonky citronové trávy (jde to i bez nich, ale dodají autentickou chuť)

Na rýžové krokety:

  • 200 g lepivé rýže (arborio, sushi rýže)
  • 1 PL kokosového mléka (z kari pasty)
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • 1 ČL sušeného česneku
  • 1 ČL sušeného zázvoru
  • několik listů koriandru, najemno
  • 1 PL kukuřičné mouky (dle lepivosti rýže, možná nebudete potřebovat)
  • 1 vejce na obalení
  • panko strouhanka na obalení

Na koriandrový olej:

  • hrst lístků koriandru
  • 150 ml oleje
  • 1 ČL limetkové šťávy
  • špetka soli

Příprava:

  1. Všechny ingredience na koriandrový olej promixujte na hrubou konzistenci, použijete jej do cizrny a zbytek uchovejte v lednici v uzavíratelné sklenici. Využijete jej třeba do těstovin, horký můžete vmíchat do nahrubo nastrouhané mrkve na asijský salát nebo jej namazat na bagetu a tu pak dát zapéct do trouby.
  2. Na kari omáčku nechte na oleji zesklovatět cibulku, na 1 minutu přihoďte česnek a zázvor, pak přidejte koření, minutu míchejte, přidejte kari pastu, nechte chvíli rozvonět, zalijte kokosovým mlékem a vývarem a vhoďte nakrájený batát a rajčata. Přidejte limetové listy a citronovou trávu, máte-li, případně chilli. Nechte 15–20 min probublávat, pak vyjměte kafrové listy a trávu a rozmixujte dohladka.
  3. Uvařte rýži o něco déle než obvykle, až do lepivé konzistence, a přidejte ostatní suroviny. Vytvarujte kuličky, obalte je v rozšlehaném vejci a strouhance a dejte na plech do trouby na 180 °C, dokud nezezlátnou, nebo je upečte v horkovzdušné fritéze.
  4. Cizrnu vhoďte na pánev, přidejte lžičku koriandrového oleje a chvíli opékejte.
  5. Filé z tresky zprudka a krátce opečte na pánvi – netřeba ho dlouho trápit. Podávejte s cizrnou, kuličkami a kari omáčkou, skrojkem limety a koriandrem. Můžete posypat drcenými kešu.

TIP: Listy kafrové limety a citronovou trávu koupíte v některých vietnamských prodejnách a můžete je mít také stále v mrazáku. Rybí omáčka je běžně k dostání v supermarketech.

Připraveno ve spolupráci s petra_masterchef.

Společnost Euro Frigo Praha spol. s r. o. založil Ing. Vladimír Prokop v roce 1991. Do chodu rodinné firmy se postupně zapojili i jeho dva synové Michal a Martin. Společnost se dnes řadí mezi nejvýznamnější dodavatele mražených ryb a mořských plodů, které pod značkou Mylord a Mylord Premium distribuuje do většiny obchodních řetězců, maloobchodů i gastronomických provozů. Majitelé si zakládají na tom, že zákazníkům nabízejí ryby a rybí výrobky té nejvyšší kvality – tedy především zmražené přímo na moři. U svých dodavatelů sledují dodržování standardů udržitelného rybolovu a všechny produkty značky Mylord a Mylord Premium mají certifikaci MSC a ASC. Ve skupině pracuje 52 zaměstnanců. Zpracování a balení probíhá ve výrobním závodě v Mikulově, odkud se pak ryby rozvážejí po celé České republice, dále na Slovensko a do Maďarska.

https://www.mylord-premium.cz/cs/
Lucie Krejbichová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies