Vánoční rybí polévka

Mylord Premium

14.10.2024

Lucie Krejbichová

Součástí vánoční tradice je už od nepaměti ryba na štědrovečerním stole. Nejčastěji to bývá kapr, který ale nepatří mezi nejoblíbenější druhy ryb pro svou zemitou chuť. Pro ty, kterým kapr nevyhovuje, ale rádi by si pochutnali na rybí polévce, přinášíme alternativu vánoční rybí polévky z mořských ryb. Pro její přípravu jsou ideální filety z aljašské tresky Mylord Premium a filet divokého lososa s kůží Mylord Premium.

Aljašská treska patří mezi nejprodávanější druhy ryb. Žije volně v ledových vodách severního Tichého oceánu, který dodává sněhovému masu jeho texturu, vzhled a chuť. Pacifický divoký losos pochází z pobřeží Kamčatky a Aljašky a jeho jemné, typicky narůžovělé maso bývá nadšeně vítáno i v domácnostech, kde ryby na talíři obvykle nepřevládají.

4 porce

Příprava: 45 minut

Ingredience na polévku:

  • 1-2 filety aljašské tresky Mylord Premium (200 g)
  • 1 filet divokého lososa s kůží Mylord Premium (200 g)
  • 30 g másla
  • ½ pórku (bílá část)
  • 2 velké mrkve
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 5 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 větších brambor
  • 1 lžička soli
  • 1,2 l rybího vývaru (nebo kuřecího)
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 1 hrst nasekaného kopru (nebo kombinace špetky muškátového oříšku a petrželky)
  • sůl a pepř na dochucení

Příprava:

  1. Ryby rozmrazte. Mezitím očistěte pórek, mrkev a brambory a nakrájejte je na malé kousky.
  2. V hrnci rozehřejte máslo. Orestujte pórek s mrkví. Jakmile mrkev začne sklovatět (pustí trošku barvu) přidejte koření. Orestujte, aby se chutě propojily.
  3. Poté vmíchejte brambory, osolte a zalijte vývarem. Vařte, dokud nezačnou brambory měknout.
  4. Mezitím připravte ryby. Lososa stáhněte z kůže. Poté spolu s treskou nakrájejte na menší kostky.
  5. Přidejte ryby do polévky a vařte už jen 5 minut. Nakonec vlijte smetanu, přidejte nasekaný kopr, promíchejte a minutu provařte. Podle potřeby dochuťte ještě solí a pepřem. Podávejte.

Připraveno ve spolupráci s www.slepicarna-blog.cz/Štěpánem Vašákem.

Společnost Euro Frigo Praha spol. s r. o. založil Ing. Vladimír Prokop v roce 1991. Do chodu rodinné firmy se postupně zapojili i jeho dva synové Michal a Martin. Společnost se dnes řadí mezi nejvýznamnější dodavatele mražených ryb a mořských plodů, které pod značkou Mylord a Mylord Premium distribuuje do většiny obchodních řetězců, maloobchodů i gastronomických provozů. Majitelé si zakládají na tom, že zákazníkům nabízejí ryby a rybí výrobky té nejvyšší kvality – tedy především zmražené přímo na moři. U svých dodavatelů sledují dodržování standardů udržitelného rybolovu a všechny produkty značky Mylord a Mylord Premium mají certifikaci MSC a ASC. Ve skupině pracuje 52 zaměstnanců. Zpracování a balení probíhá ve výrobním závodě v Mikulově, odkud se pak ryby rozvážejí po celé České republice, dále na Slovensko a do Maďarska.

https://www.mylord-premium.cz/cs/
Lucie Krejbichová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies