Stripsy z aljašské tresky s batátovými hranolky a dipem

Jídlo a pití, Mylord Premium

16.04.2025

Lucie Krejbichová

Hledáte zdravý, nenáročný a chutný recept, který si zamilují vaše děti? Vyzkoušejte křupavé stripsy z aljašské tresky – lehký a výživný pokrm, který potěší malé i velké strávníky. 

Treska je lehce stravitelná ryba s jemnou chutí a nízkým obsahem tuku. Je bohatá na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, které posilují imunitu a podporují zdravý vývoj mozku a zraku. V kombinaci s batátovými hranolky tvoří vyvážený a lahodný pokrm, který zasytí a zároveň nezatíží dětské bříško. Příprava je navíc jednoduchá, takže je ideální volbou pro rychlý oběd nebo večeři. 

3 porce

Příprava: 45 minut

INGREDIENCE NA STRIPSY:

INGREDIENCE NA HRANOLKY:

  • 2 střední batáty
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • Špetka soli 
  • Špetka sušeného tymiánu nebo rozmarýnu 

INGREDIENCE NA DIP:

  • Bílý jogurt
  • Citronová šťáva
  • Pažitka

Postup: 

  1. Nejprve si připravte suroviny. Rozmrazené filé osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na užší plátky (stripsy). Batáty oloupejte a nakrájejte na hranolky. 
  2. Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Hranolky promíchejte s olivovým olejem, solí a bylinkami. Poté je rozprostřete na plech tak, aby se nepřekrývaly. Pečte zhruba 25-30 minut.
  3. Mezitím si připravte tři misky – do první dejte mouku a špetku soli, do druhé přidejte rozšlehané vejce a do třetí nasypte strouhanku smíchanou se sladkou paprikou. 
  4. Stripsy obalte v mouce, poté ve vejci, a nakonec ve strouhance. Obalené je položte na plech vyložený pečicím papírem a lehce je potřete olivovým olejem. 
  5. Vložte do trouby a pečte cca 15 minut. V polovině pečení můžete stripsy otočit. 
  6. Na závěr si připravte dip. Smíchejte bílý jogurt, citronovou šťávu a nasekanou pažitku. 

Tipy:

  • Pro extra křupavé stripsy můžete použít kukuřičné lupínky. Stačí je rozdrtit v sáčku nebo mixéru a smíchat s trochou bylinek. 
  • Pokrm můžete servírovat i s čerstvou zeleninou nebo s kečupem, který lze použít místo jogurtového dipu. 

Další možnosti:

  • Pokud máte rádi klasičtější verzi, stripsy lze osmažit na pánvi na středně rozpáleném oleji (stačí zhruba 3 minutky z každé strany) a podávat s bramborovými hranolky.
  • Chcete-li zdravější variantu, stripsy můžete připravit v horkovzdušné fritéze. Během smažení lze využít až o 90 % méně tuku a tím snížit kalorickou hodnotu jídla až o polovinu.

Dobrou chuť vám přeje www.mylord-premium.cz

Lucie Krejbichová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies