Jak prodloužit životnost zahradní lavičky

Primalex

19.03.2024

Barbora Blahnová

Chcete si užívat pobyt na čerstvém vzduchu o samotě nebo ve dvou? Najděte na zahradě či v okolí domu slunné, klidné místo a vytvořte si příjemné posezení. Ať už je vaše zahradní lavička vlastnoručně vyrobená nebo koupená, surové dřevo je potřeba vždy ošetřit. Zvolte například silnovrstvou lazuru Primalex, která krásně zvýrazní kresbu dřeva a ochrání ho před nepřízní počasí.

Lavičku jedině ze dřeva

Do prostředí vašeho domu a zahrady přirozeně zapadne lavička z přírodního dřeva. „Abyste prodloužili životnost a zachovali krásu dřeva, věnujte mu důkladnou a pravidelnou péči. Jedná se totiž o materiál, který snadno podléhá vnějším povětrnostním vlivům,“ upozorňuje Radek Kříž, technický poradce značky Primalex. V důsledku vlhkosti, slunečního záření či mrazu se dřevo začne časem rozpínat a měnit barvu. Další hrozbu představují houby, plísně, dřevokazný hmyz, mechy a lišejníky, proti nimž je účinnou prevencí impregnační nátěr.

Příprava před natíráním

Lavičku z nového dřeva zbavte všech nečistot včetně prachu a zbruste dohladka pomocí brusné houby. V případě, že renovujete starší povrchy, je potřeba odstranit všechny staré, popraskané a odlupující se nátěry. „Poté lavičku ošetřete Primalex Fungicidním napouštědlem, které proniká do hloubky dřeva, chrání ho před škůdci, houbami, zamodráním a předchází vzniku plísní či hniloby. Nátěr nanášejte neředěný v 1–2 vrstvách pomocí plochého štětce,“ doplňuje Radek Kříž.

Podtrhněte krásu dřeva

Impregnovaný povrch nechte zcela zaschnout, ideálně po dobu 24 hodin. Poté aplikujte vrchní nátěr. Aby si dřevo zachovalo svůj jedinečný vzhled i navzdory proměnlivému počasí, použijte silnovrstvou lazuru. Ta na povrchu lavičky vytvoří pružný, průhledný ochranný film, který zvýší pevnost dřeva, ochrání ho před povětrnostními vlivy včetně UV záření a barevně zvýrazní jeho kresbu. „Nátěr důkladně promíchejte jak před použitím, tak i během natírání, aby na dně nevznikaly usazeniny. S ohledem na charakter a druh dřeva lazuru naneste ve 2–3 vrstvách s odstupem 7 hodin. Nátěr aplikujte vždy po směru vláken dřeva, nejlépe měkkým štětcem,“ doporučuje Radek Kříž.

NÁŠ TIP: Primalex Lazura silnovrstvá vytváří hedvábně lesklý, vysoce pružný povrch, který dřevo dlouhodobě chrání před negativními vlivy počasí, zejména UV zářením. Tato syntetická lazura zvýší pevnost dřeva a zvýrazní jeho přirozenou kresbu. Je vhodná do interiéru i exteriéru. Navíc se snadno nanáší i na svislé plochy. K dispozici je ve 12 základních barvách dřeva, nebo si ji můžete nechat natónovat do dalších 60 odstínů.

Poté, co všechny vrstvy nátěru zcela zaschnou, nezbývá než novou lavičku otestovat. Proto zanechejte na chvíli práce, posaďte se a zaposlouchejte do okolních zvuků, nasajte čerstvý vzduch nebo se začtěte do oblíbené knihy.

Základem sortimentu značky Primalex jsou malířské nátěry, které si získaly oblibu jednoduchou aplikací, velkým výběrem druhů a především trvale stabilní kvalitou, která je vedle vlastní laboratoře kontrolována také organizací ITC Zlín. Primalex je jednou z mála značek, jež zavedla certifikaci podle systémů ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001 společně, a získala tak Zlatý certifikát pro integrovaný systém řízení. Obdržela také mezinárodně uznávané certifikáty IQNet. Primalex dodává na trh kompletní spektrum nátěrových hmot zahrnující vnitřní malířské nátěry, fasádní barvy, omítky a barvy na kov i dřevo. Disponuje sítí více než 400 tónovacích center pro tónování nátěrových hmot. Ta je nejširší v rámci České i Slovenské republiky s ideální dostupností pro spotřebitele ve všech regionech. Primalex je držitelem mezinárodního ocenění Superbrands a řadí se tak mezi nejlepší a nejsilnější značky ve svém oboru.

http://www.primalex.cz/
Barbora Blahnová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies