Jaká okna se nejvíce prodávají? Barevné trendy už se týkají i otvorových výplní

Deceuninck

22.06.2023

Radka Strachotová

Nové technologie a moderní styly se nevyhýbají ani segmentu oken a dveří. Díky novým postupům a materiálům jsou na trhu dostupnější PVC okna v širších barevných škálách a s vlastnostmi, které zajistí vysokou odolnost a usnadní údržbu.

„Dlouhá léta v České republice u PVC oken jednoznačně dominovala bílá barva. Se změnami v jejich konstrukci a pokročilou technologií výroby barevných fólií se však stavebníci přestávají bát experimentovat. Bílá sice stále tvoří 60 % prodejů, ale je konečně na ústupu,“ komentuje vývoj Pavel Stoklasa, obchodní ředitel společnosti Deceuninck, a dokládá trend konkrétními čísly: „Poslední 2-4 roky jsou stále populárnější šedé odstíny (s podílem 34 % v prodaném objemu foliovaných profilů). Trochu jim ustupují i tradiční dekory dřeva, jako je zlatý dub nebo ořech (dohromady cca 30 %).“

„Společnost Deceuninck má od letošního roku novou strategii barev s nabídkou zajímavých dekorů. Velkou příležitost vidím zejména u tzv. ‚cold colours‘, které poskytují nižší povrchovou teplotu u tmavších odstínů, což přispívá k jejich větší oblibě a také rychlejšímu rozšíření našich výrobků jak do větších architektonických projektů, tak do rodinných domů,“ doplňuje Pavel Stoklasa.

Podle čeho barvu oken vybírat?

U novostavby je to celkem jednoduché, ve výběru barev nemáte prakticky žádná omezení (s výjimkou novostaveb v památkových zónách obcí), můžete dát na radu architekta, který barevnost otvorových výplní navrhne tak, aby ladila s fasádou nového domu.

Podle čeho se ale rozhodovat u rekonstrukcí? Zvlášť, když naším původním záměrem bylo vyměnit jen některá okna? To nejhorší, co můžete udělat, je podle barevného dekoru jednoho starého okna volit barevnost všech ostatních nových oken a dveří v domě nebo bytě. V takovém případě je lepší vyměnit i okno zbývající.

Při výměně oken je vhodné zvážit také instalaci předokenního stínění, které při správném používání může v parném létě hned o několik stupňů snížit teplotu v interiéru.

Nové barvy Elegant

Společnost Deceuninck má nově rozšířenou paletu 57 barev fólií určených pro profilový systém Elegant. Poskytují řešení pro jakýkoli architektonický styl stavby: od venkovských stavení (věrné imitace dřeva), přes městské domy, po průmyslové budovy (šedé dekory jako alternativa k hliníkovým oknům).

Barvy jsou rozděleny do čtyř kategorií: přírodní dřevo, barvené dřevo, syté barvy včetně šedých odstínů a nechybí ani moderní metalické barvy. Fólie mohou být potaženy z jedné strany rámů, nebo oboustranně.

Fólie v první linii

Fólie chrání okenní profil proti vlivům počasí a UV záření. Technologie jde ale i v tomto oboru rychle kupředu. Prakticky všichni výrobci fólií pro plastová okna už nabízejí SST – produktové řady fólií s obsahem pigmentů, které odrážejí nejen UV, ale také infračervené záření a tím snižují hromadění tepla v profilu.

Základem fólie je vrstva probarveného neměkčeného PVC, na kterou se tiskne konkrétní výsledná barva či dekor. Obojí je chráněno průhlednou vrstvou polyakrylátu PMMA s obsahem vysoce účinných UV absorbérů. Poslední (povrchová) vrstva PVDF se chová podobně jako teflonový povlak na kuchyňských pánvičkách – brání usazování nečistot a usnadňuje čištění okenních rámů. Současně umožňuje výraznou matnou povrchovou strukturu. Fólie samozřejmě vydrží po celou dobu životnosti okna. (Při mytí je však nesmíte drhnout kovovými nástroji ani abrazivními čisticími prostředky, jako je tekutý písek, apod.)

Deceuninck Group
Společnost Deceuninck byla založena v roce 1937. Dnes patří mezi 3 největší výrobce PVC a kompozitních profilů pro okna a dveře. Centrála sídlí v belgickém Hooglede-Gits. Deceuninck má 17 výrobních závodů, 21 skladů a distribučních center, která zajišťují servis a rychlou dodávku zákazníkům. Společnost se zaměřuje na spolehlivost, inovace a udržitelnost. Je kótována na bruselské burze Euronext („DECB“).

Deceuninck, spol. s r. o.
Česká pobočka byla založena roku 1993. Už přes 30 let tedy úspěšně působí na českém, slovenském a maďarském trhu. Zajišťuje zde prodej, marketing, technickou podporu a zákaznický servis profilových systémů Deceuninck i stavebních systémů, jako jsou terasy z kompozitního materiálu Twinson či hliníkové fasádní obklady Premium.

https://www.deceuninck.cz/
Radka Strachotová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies