Klimatizace k vytápění – na co se zaměřit?

Daikin

09.10.2023

Markéta Rejmonová

Na pořízení klimatizace (tedy vlastně tepelného čerpadla vzduch-vzduch) už můžete nějakou dobu čerpat státní dotaci z programu NZÚ. Klimatizace musí splňovat jen 2 podmínky – energetickou účinnost minimálně A++ a musí být hlavním zdrojem vytápění v domě nebo bytě, kde se doposud používalo elektrické vytápění (elektrické topné rohože, přímotopy, elektrokotel). Co dalšího ale při nákupu klimatizace určené k vytápění zohlednit?

Klimatizace pro vytápění musí mít naprosto tichý chod, protože potřebujete vytápět i v noci. Jen opravdu málo klimatizací na trhu splní vaše očekávání a lze při jejich chodu nerušeně spát. Daikin klimatizace řady Perfera, Emura, Stylish v rámci nočního režimu nepřetržitě vytápí a jejich chod je přitom zcela neslyšný.
Klimatizace určená k vytápění musí zajistit dokonalý komfort, a to i během odtávání, což je proces, kdy venkovní jednotka na chvilku odebírá energii z vnitřního prostředí, aby se zbavila venkovní námrazy. Celá řada klimatizací během odtávání fouká do místnosti chladný vzduch a to není nic příjemného. U klimatizací Daikin máte jistotu, že během odtávání neucítíte žádné studené foukání a vlastně tuto fázi ani nezaznamenáte.
Zásadní je také naprostá spolehlivost v režimu vytápění po celou topnou sezónu, tedy více než 230 dní v roce. Klimatizace musí spolehlivě fungovat i při teplotách −15 °C. Jen málo klimatizací je vyvíjeno na chladné evropské podnebí. Většina se vyrábí a vyvíjí v Asii. Oproti tomu Daikin má vývoj a výrobu v Evropě. Jeden z největších výrobních závodů na výrobu klimatizací je v Plzni. Klimatizace Daikin mají garantovaný výkon a účinnost i při teplotách −15 °C, některé dokonce i do −25 °C.
Účinnost a nízké provozní náklady.

„Pokud klimatizaci používáte pouze pár dní v roce ke chlazení interiéru, nebude rozdíl mezi levnou a kvalitní klimatizací v provozních nákladech v řádů desetitisíců. Pokud s ní však i vytápíte, pak s kvalitní klimatizací desetitisíce ročně opravdu uspořit můžete. Daikin nabízí vysokou účinnost, a tedy levný provoz, takže se vám pořizovací náklady zase brzy vrátí.“

Vladimír Macháček, zodpovědný za prodej rezidenčních výrobků Daikin

Klimatizace k vytápění se obvykle instaluje do všech obytných místností (ne třeba jen do ložnice, kterou chceme v létě vychladit). Jde o tzv. multisplit, kdy je k jedné venkovní jednotce připojeno hned několik jednotek vnitřních. Zvláště při tomto zapojení oceníte spolehlivé, tj. bezporuchové jednotky.

Daikin je celosvětově významným výrobcem klimatizací, tepelných čerpadel a chladicích zařízení s přibližně 13 700 zaměstnanci a 14 hlavními výrobními závody (v Belgii, České republice, Německu, Itálii, Španělsku, Turecku, ve Velké Británii, Spojených arabských emirátech a Saúdské Arábii). Je také jedinou společností, která nabízí všechny kroky od vývoje technologií, výroby, prodeje a služeb souvisejících s řešením chlazení, vytápění, ventilace a chladírenství.

Společnost Daikin v České republice je součástí Daikin Airconditioning Central Europe, která je dceřinou společností Daikin Europe N.V. V České republice společnost Daikin vyrábí a prostřednictvím svých obchodních partnerů dodává tepelná čerpadla, zásobníky teplé vody, čističky vzduchu, klimatizační jednotky, fan-coil jednotky, chladicí jednotky – a to jak pro bytové domy, tak pro komerční sféru i pro průmyslové aplikace.

https://www.daikin.cz/
Markéta Rejmonová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies