Losos na asijský způsob

Mylord Premium

07.05.2024

Lucie Krejbichová

Pacifický divoký losos patří díky skvělé chuti a obsahu omega 3 a 6 mastných kyselin, vitamínu B12, bílkovin, minerálů, a jiných živin k nejoblíbenějším rybám. U nás se nejvíce objevují dva druhy: losos gorbuša a keta. Chuť a struktura masa je dána dlouhou cestou, kterou losos musí zdolat, a potravou, na kterou při této cestě narazí. Divoký losos je loven pouze v krátkém čase mezi koncem června a začátkem září, když se po dlouhé cestě vrací zpět do svých domovských sladkovodních vod. Z tohoto důvodu není možné, aby byl celoročně k dostání v čerstvém stavu.

LOSOS NA ASIJSKÝ ZPŮSOB

Ingredience na lososa:

  • 300 g filet lososa Mylord
  • 2 lžíce sójové omáčky 
  • 1 lžíce rybí omáčky 
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • chilli podle chuti 

Na přílohu:

  • hrnek kuskusu
  • půlka brokolice
  • lžíce marinády na lososa
  • 1-2 lžíce olivového oleje

 Postup:

  1. Mražené filety lososa Mylord nechejte na lince 2 hodiny povolit a poté je rozkrojte na jednotlivé porce.
  2. V misce smíchejte sójovou omáčku s rybí omáčkou, medem, sezamovým olejem, chilli, rozmačkaným česnekem a zázvorem. Marinádou potřete kousky lososa, promíchejte a nechte marinovat 20-30 minut.
  3. Mezitím kuskus nasypejte do misky, osolte, přidejte lžíci olivového oleje a zalijte vroucí vodou zhruba 1 cm nad povrchem. Misku zakryjte potravinářskou fólií a nechejte stát 10-15 minut.
  4. Brokolici rozeberte na růžičky a ve vroucí osolené vodě povařte 6-8 minut.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C.
  6. Lososa naskládejte do zapékací mísy a polijte zbylou marinádou. Lososa pečte v troubě 20 minut.
  7. Hotový kuskus smíchejte s uvařenou brokolicí a polijte zálivkou, kterou jste si připravili smícháním 1 lžíce marinády z pekáče se 2 lžícemi oleje.

Rychlý, chutný a zdravý oběd během chvilky je hotový!

Připraveno ve spolupráci s garden.and.kitchen/Innou Valouškovou.

Společnost Euro Frigo Praha spol. s r. o. založil Ing. Vladimír Prokop v roce 1991. Do chodu rodinné firmy se postupně zapojili i jeho dva synové Michal a Martin. Společnost se dnes řadí mezi nejvýznamnější dodavatele mražených ryb a mořských plodů, které pod značkou Mylord a Mylord Premium distribuuje do většiny obchodních řetězců, maloobchodů i gastronomických provozů. Majitelé si zakládají na tom, že zákazníkům nabízejí ryby a rybí výrobky té nejvyšší kvality – tedy především zmražené přímo na moři. U svých dodavatelů sledují dodržování standardů udržitelného rybolovu a všechny produkty značky Mylord a Mylord Premium mají certifikaci MSC a ASC. Ve skupině pracuje 52 zaměstnanců. Zpracování a balení probíhá ve výrobním závodě v Mikulově, odkud se pak ryby rozvážejí po celé České republice, dále na Slovensko a do Maďarska.

https://www.mylord-premium.cz/cs/
Lucie Krejbichová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies