Pacifický divoký losos patří k jedněm z nejoblíbenějších druhů ryb, a to nejen díky své vynikající chuti, ale i hodnotným výživovým vlastnostem. Obsahuje omega 3 a 6 mastných kyselin, bílkoviny, minerály, vitamín B12 a řadu dalších živin. U nás patří mezi nejčastěji dostupné druhy losos gorbuša a keta. Tato ryba se loví u pobřeží Kamčatky a Aljašky, přičemž její maso získává specifickou chuť díky dlouhé migraci a stravě, kterou během cesty konzumuje.
Díky své kvalitě a chuti si divoký losos získal oblibu nejen mezi gurmány, ale i mezi těmi, kdo dbají na zdravou výživu. Má univerzální využití a lze ho připravit na různé způsoby, například v troubě nebo na grilu. Inspirovat se můžete naším receptem – přichystejte si pečeného lososa s kokosovou rýží a s osvěžující mangovo-avokádovou salsou.
Suroviny:
- 500 g filet divokého lososa Mylord
- 1,5 hrnku jasmínové rýže
- 1,5 hrnku vody
- 1 a ¼ hrnku kokosového mléka
- ½ lžičky soli
- šťáva z půlky limetky
- olivový olej
- 1-2 stroužky česneku
- sůl a pepř
Na salsu:
- 1 mango
- 1 avokádo
- 1/2 papriky
- 1 červená cibule
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1-2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvý koriandr
Příprava:
- Nejprve si připravte marinádu. Smíchejte olivový olej, česnek, limetkovou šťávu a sůl. Filety z lososa naložte do marinády a půl hodiny marinujte. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Zatímco se marinuje losos, uvařte si kokosovou rýži. Rýži pořádně propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou a kokosovým mlékem. Následně rýži osolte, přiveďte k varu a vařte pod pokličkou zhruba 15 minut. Po čtvrt hodině vypněte sporák a nechte rýži dalších 10 minut odstát.
- Marinovaného lososa vložte do zapékací mísy a do jeho nejsilnější části zapíchněte teplotní sondu. Pečte filety do té doby, dokud nebude sonda ukazovat 45 stupňů.
- Na závěr si přichystejte salsu. Na kostičky nakrájejte mango, avokádo a papriku a vše promíchejte. Suroviny dochuťte šťávou z limetky, solí a olivovým olejem. Nakonec přidejte koriandr a máte hotovo.
Dobrou chuť!
Připraveno ve spolupráci s Garden.and.Kitchen