Kdo říká, že Halloween musí být jen o sladkostech? Tento svátek je ideální pro různé kulinářské experimenty, ve kterých se meze nekladou. Tak proč nevyzkoušet třeba netradiční pokrm z ryby?
Pikantní treska s kuskusem je skvělým příkladem, jak spojit vynikající chutě a atmosféru Halloweenu. Aby byl váš pokrm dokonalý, využijte filé z aljašské tresky Mylord Premium. Ryba je lahodná a má výbornou strukturu i výživové hodnoty, takže si na jídle pochutnáte a zároveň načerpáte potřebné živiny.
2 porce
Příprava: 45 minut
INGREDIENCE NA TRESKU:
- 2 filé z aljašské tresky Mylord Premium
- ½ lžíce olivového oleje
- 1 lžička medu
- 1 hrstka nasekané petrželky
- 1 hrstka nasekaného koriandru
- citron na zakápnutí
- sůl a pepř
INGREDIENCE NA RUB:
- 1 a ½ uzené papriky
- 2 lžičky drcené sušené cibule
- 1 lžička sušeného česneku
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky sušeného oregana
- špetka kajenského pepře
INGREDIENCE NA KUSKUS:
- 50 g kuskusu
- 75 g kuřecího vývaru
- 1 paprika
- 10 cherry rajčátek
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Příprava:
- Nejprve nechte filé z tresky povolit. Poté rybu osušte a připravte si rub z koření. Do misky dejte všechny suché ingredience a promíchejte je.
- Troubu rozehřejte na 180 °C a pekáček si vyložte pečícím papírem. Tresku pokapejte olivovým olejem a ten po obou stranách rozetřete. Rybu ze všech stran obalte v rubu, přendejte do pekáčku a navrch zakápněte medem. Pečte asi 12 minut.
- Mezitím si připravte kuskus. Přibližně 10 minut jej nechte v rendlíku bobtnat s horkým vývarem. Nakrájejte papriku, rozpulte rajčátka a nasekejte jarní cibulku (zelenou část si nechte na ozdobu).
- Na pánvi na olivovém oleji orestujte zeleninu, poté ji promíchejte s kuskusem a dochuťte solí a pepřem. Přendejte na talíř, ozdobte zelenou částí jarní cibulky a přidejte upečenou pikantní tresku. Ještě zakápněte olivovým olejem a ozdobte nasekanou petrželkou a koriandrem. Na závěr dochuťte šťávou z citronu.
Dobrou chuť!
Připraveno ve spolupráci s www.slepicarna-blog.cz/Štěpánem Vašákem.