Přivítejte jaro netradiční výzdobou

Balakryl

11.02.2021

Michaela Čermáková

Už jste připraveni na Velikonoce? Svátky jara jsou oslavou nového života, proto by vám ve výzdobě neměla chybět zvířecí drobotina. Kromě beránka jsou oblíbenými symboly zajíček nebo kuřátko. A když si je vylijete z betonu, zůstanou vám i do příštích Velikonoc.

Zvířátka z betonu

Na betonová zvířátka budete potřebovat cement, oválné formičky (třeba plastové lahve nebo kelímky od jogurtu), provázek, filc nebo žlutou čtvrtku, štětec, černou fixu. Na zdobení barvy určené na beton i s atestem na dětské hračky, např. Balakryl UNI, abyste mohli zapojit i děti.

Beton vyrobíte jednoduše smícháním vody a cementu, který seženete v hobby marketech nebo ve stavebninách. Až bude mít beton hustou konzistenci, nalijte ho do připravených formiček. Do nezaschlého betonu zastrčte provázky jako zaječí ouška, nebo kuřátku hřebínek z filcu či čtvrtky. Beton nechte pořádně ztuhnout přibližně 2 dny, ale záleží na velikosti vašich formiček. Ztvrdlý polotovar pak opatrně vyloupněte z formičky. Pokud by to šlo stěží, formičku rozstřihněte. Pak už zbývá betonové polotovary pěkně pomalovat 2 vrstvami barvy Balakryl v rozestupu 4 hodin. Na drobné motivy použijte fixy.

Folklorní ptáčci

Závěsné ptáčky ozdobené folklorními motivy vyrobíte ze samotvrdnoucí hmoty, kterou koupíte ve výtvarných potřebách nebo si ji můžete snadno vyrobit doma. Postačí vám: 2 díly sody, 1 díl kukuřičného škrobu a 1 díl vody (na 4 ptáčky to vychází na 60 g sody, 30 g sody a 30 g vody). Kromě hmoty si připravte rychleschnoucí barvy Balakryl UNI, tenký plochý a kulatý štěteček, dřevěný korálek a provázek nebo stužku.

Všechny přísady smíchejte na pánvi, dokud se hmota nepřestane lepit. Z hmoty vyválejte silnější plát (kdyby byl plát moc tenký, mohly by se výtvory při vysychání kroutit). Pomocí vykrajovátek nebo nože vykrajujte ptáčky. Do každého tvaru nezapomeňte udělat dírku na zavěšení. Odložte je na savou podložku a nechte uschnout. Druhý den už se můžete pustit do zdobení. Nejprve ptáčky natřete z obou stran namodro. Za cca 2–4 hodiny je pomalujte folklorními motivy. Nakonec protáhněte dírkou provázek na zavěšení, který můžete doplnit o korálek.

NÁŠ TIP: Namísto ptáčků můžete ze samotvrdnoucí hmoty vykrajovat i další tvary. Třeba ovály, které pomalujete jako kraslice. Barvy Balakryl UNI se hodí pro různé kreativní techniky, takže s nimi zvládnete namalovat i jemné vzory.

Fotokredit: Nápady pro Aničku

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies