Vysoce kvalitní filé z aljašské tresky s nízkým obsahem tuku, vysokým obsahem omega 3 nenasycených kyselin a proteinu patří mezi nejoblíbenější, a tedy nejprodávanější mořské ryby. Maso má bílou barvu a jemnou texturu, oddělující se po vrstvách. Je velmi nenáročné na zpracování, můžete ho smažit jak na přírodno, tak obalované, péct v troubě nebo vařit na páře. Přinášíme návod, jak si z filé z aljašské tresky od společnosti Mylord Premium připravit kari s cizrnou a rýžovými kroketami.
Suroviny:
- 1 balení kvalitního filé z tresky od Mylord Premium
- 1 plechovka cizrny
- koriandr a limetka k podávání
Na kari omáčku:
- 1 PL sezamového oleje
- 1 cibule, najemno
- 2 stroužky česneku, najemno
- 2 cm zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
- 1 plechovka kokosového mléka (1 PL přidejte do kroket)
- 50 ml vývaru
- 8 cherry rajčat
- 1/2 batáty
- 1 PL kari pasty
- 1 ČL kari koření
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL třtinového cukru
- 1 ČL rybí omáčky
- limetová šťáva dle chuti
- 1 chilli paprička (volitelné)
- pár listů kafrové limety a 2 stonky citronové trávy (jde to i bez nich, ale dodají autentickou chuť)
Na rýžové krokety:
- 200 g lepivé rýže (arborio, sushi rýže)
- 1 PL kokosového mléka (z kari pasty)
- 1 stroužek česneku, utřený
- 1 ČL sušeného česneku
- 1 ČL sušeného zázvoru
- několik listů koriandru, najemno
- 1 PL kukuřičné mouky (dle lepivosti rýže, možná nebudete potřebovat)
- 1 vejce na obalení
- panko strouhanka na obalení
Na koriandrový olej:
- hrst lístků koriandru
- 150 ml oleje
- 1 ČL limetkové šťávy
- špetka soli
Příprava:
- Všechny ingredience na koriandrový olej promixujte na hrubou konzistenci, použijete jej do cizrny a zbytek uchovejte v lednici v uzavíratelné sklenici. Využijete jej třeba do těstovin, horký můžete vmíchat do nahrubo nastrouhané mrkve na asijský salát nebo jej namazat na bagetu a tu pak dát zapéct do trouby.
- Na kari omáčku nechte na oleji zesklovatět cibulku, na 1 minutu přihoďte česnek a zázvor, pak přidejte koření, minutu míchejte, přidejte kari pastu, nechte chvíli rozvonět, zalijte kokosovým mlékem a vývarem a vhoďte nakrájený batát a rajčata. Přidejte limetové listy a citronovou trávu, máte-li, případně chilli. Nechte 15–20 min probublávat, pak vyjměte kafrové listy a trávu a rozmixujte dohladka.
- Uvařte rýži o něco déle než obvykle, až do lepivé konzistence, a přidejte ostatní suroviny. Vytvarujte kuličky, obalte je v rozšlehaném vejci a strouhance a dejte na plech do trouby na 180 °C, dokud nezezlátnou, nebo je upečte v horkovzdušné fritéze.
- Cizrnu vhoďte na pánev, přidejte lžičku koriandrového oleje a chvíli opékejte.
- Filé z tresky zprudka a krátce opečte na pánvi – netřeba ho dlouho trápit. Podávejte s cizrnou, kuličkami a kari omáčkou, skrojkem limety a koriandrem. Můžete posypat drcenými kešu.
TIP: Listy kafrové limety a citronovou trávu koupíte v některých vietnamských prodejnách a můžete je mít také stále v mrazáku. Rybí omáčka je běžně k dostání v supermarketech.
Připraveno ve spolupráci s petra_masterchef.