Startuje Nová zelená úsporám a podporuje i klimatizace

Daikin

12.10.2021

Markéta Rejmonová

12. října 2021 odstartoval příjem žádostí dotačního programu Nová zelená úsporám, který přinesl hned několik novinek: podporu výměny kotlů i v bytových domech a trvale obývaných rekreačních objektech nebo podporu pro tepelná čerpadla vzduch-vzduch (tj. klimatizace, pokud jsou navržené pro vytápění). Výrobce Daikin doporučuje pro toto využití model klimatizace Perfera. Nezávislá studie společnosti EkoWATT navíc potvrdila, že tato klimatizace může být jediným a dostatečným zdrojem tepla v rodinném domě.

Klimatizace zvládne vytopit celý rodinný dům

Ještě před tím, než byly splitové klimatizace mezi výrobky podporované NZÚ vůbec zařazeny, nechala si společnost Daikin zpracovat nezávislou studii, zda a za jakých podmínek mohou být tyto klimatizace plnohodnotným zdrojem tepla v rodinném domě. Studie zpracovaná společností EkoWATT nejen potvrdila, že klimatizace skutečně mohou být jediným a dostatečným zdrojem vytápění pasivního rodinného domu, ale že v našich zeměpisných šířkách mohou emisně konkurovat i kotlům na zemní plyn a v kombinaci s odběrem certifikované zelené elektřiny potom i využití biomasy. Jsou tak jednoznačným přínosem při snižování emisní zátěže systémů vytápění.

Perfera optimalizovaná pro vytápění

Některé modely klimatizací Daikin jsou přímo optimalizované pro vytápění. Například nová nástěnná i parapetní jednotka Perfera se může pochlubit hodnotami SEER až 8,65 a SCOP až 5,1. To je nejlepší výkonnost v této třídě s celoroční účinností při chlazení i vytápění až A+++ a nižšími provozními náklady. Kromě posíleného topného výkonu disponují jednotky Perfera také funkcí rychlého ohřevu prostoru, podlahy či simulací pocitu sálavého tepla.

Jak na dotace? Hlavně nezapomeňte nafotit původní stav

Dotace z programu Nová zelená úsporám jsou vypláceny vždy až po instalaci nového zdroje vytápění, výměně oken, zateplení atd. Není možné zálohové čerpání. Postup získání dotace je však velmi jednoduchý. Vše je popsáno na webu NZÚ, kde také najdete ke stažení dokumenty potřebné pro žádost. Důležité je mít dobře zdokumentován výchozí stav – včetně fotografií a revizních zpráv.

Daikin je celosvětově významným výrobcem klimatizací, tepelných čerpadel a chladicích zařízení s přibližně 13 700 zaměstnanci a 14 hlavními výrobními závody (v Belgii, České republice, Německu, Itálii, Španělsku, Turecku, ve Velké Británii, Spojených arabských emirátech a Saúdské Arábii). Je také jedinou společností, která nabízí všechny kroky od vývoje technologií, výroby, prodeje a služeb souvisejících s řešením chlazení, vytápění, ventilace a chladírenství.

Společnost Daikin v České republice je součástí Daikin Airconditioning Central Europe, která je dceřinou společností Daikin Europe N.V. V České republice společnost Daikin vyrábí a prostřednictvím svých obchodních partnerů dodává tepelná čerpadla, zásobníky teplé vody, čističky vzduchu, klimatizační jednotky, fan-coil jednotky, chladicí jednotky – a to jak pro bytové domy, tak pro komerční sféru i pro průmyslové aplikace.

https://www.daikin.cz/
Markéta Rejmonová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies