Tepelná čerpadla v zimě topí a v létě chladí. Efektivně

Daikin

05.06.2023

Markéta Rejmonová

Tepelné čerpadlo jako obnovitelný zdroj energie pro vytápění zná dnes už asi každý. Jen v loňském roce jich bylo v České republice instalováno přes 60 000 a jejich prodej se meziročně zdvojnásobil. Tepelné čerpadlo lze však využít i k ohřevu teplé vody pro domácnost a v létě ke chlazení. Jak efektivní to chlazení bude, záleží na typu čerpadla a připojené topné soustavy.

Nejúčinnější chlazení poskytuje tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, což je vlastně klimatizace. I ostatní typy tepelných čerpadel ale mají k tomuto tématu čím přispět. Ne vždy je tedy nutné pořizovat si domů obě zařízení.

Z tepelného čerpadla uděláte lednici

K nejběžněji užívanému tepelnému čerpadlu vzduch-voda, primárně určenému k vytápění a případně k ohřevu vody, si jednoduše přiobjednáte speciální vnitřní součást, která umožní chlazení (vlastně opačné fungování tepelného čerpadla). Cenu tepelného čerpadla si tím navýšíte o 5 %. V létě z něj pak můžete studenou vodu pouštět buď do podlahového vytápění nebo do konvektorů (tzv. fan-coil jednotek). Rozdíl je v tom, že do „podlahovky“ nemůžete pustit chladnější vodu než cca 18 °C, aby na studené podlaze nekondenzovala voda a aby podlaha měla i v létě teplotu příjemnou na dotek.  Jde tedy spíš o formu „přichlazování“, kdy si teplotu v místnosti snížíte max. o 2–3 °C. Provozně je tento způsob chlazení levnější, ale samozřejmě také méně efektivní.

Naopak s konvektory máte možnost si nastavit přesnou teplotu, na kterou chcete v létě místnosti vychladit – úplně stejně, jako kdybyste měli doma klimatizaci. K chlazení vzduchu v místnosti konvektor využívá vodu, kterou tepelné čerpadlo chladí na nízkou teplotu až 6° C.

„Konvektor tepelného čerpadla dokáže nahradit běžné radiátory – v zimě topí, v létě ale navíc chladí. Moderní konvektory, jako např. Daikin Altherma HPC, mají i různé designové varianty: nástěnnou, parapetní nebo podhledovou. Cenově se za jednu místnost vybavenou konvektory pohybujeme v částkách od 25 000 Kč. Pro srovnání cena dobré vestavné klimatizace (kompletně, tj. za vnitřní i venkovní jednotku) na jednu místnost začíná na 30 000 Kč,“ uvádí Vladimír Macháček, zodpovědný za oblast prodeje rezidenčních výrobků společnosti Daikin. „Je samozřejmě možné konvektory kombinovat i s podlahovým vytápěním,“ dodává.

Víte že?

Parapetní jednotka konvektoru tepelného čerpadla Daikin Altherma HPC získala letos prestižní ocenění za design – Red Dot Design Award.

Země-voda (a voda-voda) umožňují pasivní chlazení

„Tepelných čerpadel země-voda, ať už těch se zemním kolektorem nebo vrtem, se v ČR ročně prodají stovky (až několik málo tisíc), zatímco typů voda-voda jen řádově desítky kusů. Rozdíl je daný složitostí procesu při povolování tepelného čerpadla voda-voda, kde se musí mj. vyřešit i vracení ohřáté vody zpět do přírody, pokud toto tepelné čerpadlo využíváte i v létě ke chlazení,“ upozorňuje Vladimír Macháček ze společnosti Daikin.

Oba typy tepelných čerpadel ale umožňují tzv. pasivní chlazení, kdy běží oběhové čerpadlo a voda v primárním okruhu (zemním kolektoru, vrtu, studni, potoku apod.) se ochlazuje okolním prostředím. Tato chladná voda pak ochlazuje i sekundární okruh v domě, tedy nejčastěji rozvody podlahového vytápění. Pasivní chlazení zejména u tepelného čerpadla země-voda primární okruh regeneruje. „V zimě si teplo ze země berete a v létě ho tam vlastně vracíte zpátky,“ doplňuje Vladimír Macháček.

TIP: Daikin Altherma 3 Geo

Geotermální tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 Geo pro vytápění, chlazení a ohřev teplé vody nabízí poměrně snadnou a rychlou instalaci. Díky plynulé regulaci výkonu již od 1 kW zajistí vašemu domu konstantně nízké náklady na energie bez ohledu na venkovní teploty či panující roční období. Vytápění a ohřev teplé užitkové vody jsou integrovány v jedné vnitřní jednotce.

Jaká je budoucnost tepelných čerpadel?

„Pokud jste si postavili dům v pasivním standardu a máte ho tak zaizolovaný, že nedochází prakticky k žádným tepelným ztrátám – prostě, vytopíte-li svůj dům toustovačem, tepelné čerpadlo k vytápění opravdu nepotřebujete. Vždycky ale budete potřebovat ohřát teplou užitkovou vodu, nebo naopak chladit dům v horkých letních měsících. Zejména mladé rodiny, které si takto šetrné domy dnes staví, mívají spotřebu teplé vody daleko vyšší, než mají třeba jejich rodiče, kteří bydlí sami ve starším domě,“ upozorňuje Vladimír Macháček.

100 let společnosti Daikin
Příběh společnosti Daikin vždy utvářely převratné myšlenky, technologické inovace a tým spolehlivých zaměstnanců. Všechno začalo v roce 1924, kdy mladý japonský inženýr Akira Yamada společně s 15členným týmem založil v Ósace podnik na výrobu leteckých chladičů. Dnes, o 100 let později, dodává skupina Daikin Industries Ltd. na světové trhy produkty pro vytápění, chlazení, ventilaci, čištění vzduchu a chladírenství. Více než 96 000 zaměstnanců ve 173 zemích neustále vyvíjí špičkové technologie pro nízkouhlíkové vytápění a chlazení i pro náš maximální komfort. Ve fiskálním roce 2022 (1. dubna 2022–31. března 2023) dosáhl celosvětový obrat skupiny Daikin 28,2 miliardy eur.

O společnosti Daikin Airconditioning Central Europe – Czech Republic spol. s r.o.
V České republice společnost Daikin vyrábí a prostřednictvím svých obchodních partnerů dodává tepelná čerpadla, zásobníky teplé vody, čističky vzduchu, klimatizační jednotky, fan-coil jednotky, chladicí jednotky – a to jak pro bytové domy, tak pro komerční sféru i pro průmyslové aplikace.

https://www.daikin.cz/
Markéta Rejmonová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies