Aljašská treska patří mezi nejhojnější a nejvíce udržitelné ryby na světě, jelikož se velmi snadno množí. Její bílé maso jemné textury a pevné konzistence je velice chutné. Pro kuchyňské zpracování je treska nenáročná, může se tedy obalovat, smažit, připravovat v páře nebo v troubě. Nízkotučné maso obsahující omega 3 nenasycené kyseliny má vysoký obsah proteinu. Filé z aljašské tresky od společnosti Mylord Premium je skvělé například pro přípravu tresky s bylinkovou krustou.
TRESKA S BYLINKOVOU KRUSTOU
2 porce
Příprava: 45 minut
Ingredience na tresku:
- 1-2 balení aljašské tresky Mylord Premium (filé)
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 2 hrsti nasekané petrželky
- 2 hrsti nasekaného koriandru
- 1 chilli paprička
- 70 g strouhanky (zkuste panko chlebovou strouhanku)
- šťáva z 1/2 citronu
Ingredience na šťouchané brambory:
- 600 g brambor varného typu B
- 60 g anglické slaniny
- 1 červená cibulka
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- sůl a pepř
Ingredience na grilovanou zeleninu:
- ½ cukety (nebo 1 malá)
- 12 cherry rajčátek
- 2 červené papriky
- 6 jarních cibulek
- sůl a pepř
- olivový olej na zakápnutí
Příprava:
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě do měkka. Troubu předehřejte na 180 °C. Povolené filé z tresky přendejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Rybu osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Pečte 10 minut.
- Mezitím připravte krustu. Nasekejte bylinky (koriandr i se stonky – dodají chuť) a chilli papričky. Přendejte do mísy, smíchejte spolu se strouhankou, osolte a opepřete. Zakápněte šťávou z citronu. Přilijte olivový olej a promíchejte, konzistence by měla být lepivá.
- Po 10 minutách pečení tresku vyndejte a rozdělte na filé bylinkovou krustu. Teplotu v troubě zvyšte na 200 °C. Pečte dozlatova, asi 10 minut.
- Pro šťouchané brambory orestujte na pánvičce na oleji na kostičky nakrájenou slaninu. Vmíchejte nasekanou cibuli, dále restujte. Poté přidejte máslo, nechte ho rozpustit. Odstavte, osolte, opepřete, vmíchejte uvařené brambory a rozšťouchejte. Na závěr přidejte nasekanou jarní cibulku a dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
- Rozehřejte kontaktní gril. Zeleninu opláchněte, rajčátka nechte celá, cuketu a papriky nakrájejte, cibulky přepulte. Vše osolte a opepřete. Přendejte na gril, zakápněte olivovým olejem a grilujte. Stačí 10 minut.
- Na talíře rozdělte šťouchané brambory, přidejte tresku s bylinkovou krustou, grilovanou zeleninu, ozdobte bylinkami dle chuti a zakápněte výpekem z ryby. Podávejte.
Připraveno ve spolupráci s www.slepicarna-blog.cz/Štěpánem Vašákem.