Vánoční podložky pod hrníčky – skvělý dárek i stylová dekorace

Balakryl

27.08.2018

Michaela Čermáková

S rostoucí oblibou dřevěných pracovních ploch v kuchyni se ke slovu vrací i látkové ubrusy, běhouny, prostírání a nejrůznějších podložky pod hrnce a hrníčky, které pomáhají dřevo chránit. Proč si tedy nevyrobit jednu sadu podložek ryze vánoční, kterou můžeme ozdobit vlastní sváteční stůl nebo potěšit své blízké?

Co budete potřebovat? 

Dostatečně vyschlé poleno se zachovalou kůrou

Pilku

Elektrickou brusku nebo brusný papír či brusnou houbičku

Pastelku na předkreslení motivu

Tenké štětce

Krycí barvy na dřevo Balakryl UNI

Bezbarvý lak Sportakryl

Jak postupovat?

Vybereme si alespoň rok proschlé poleno či kmínek listnatého stromu (ideální je akát, bříza, dub, topol nebo třeba starý ovocný stromek atp.) ještě s kůrou a bez viditelných puklin. Rozřežeme ho pilkou na přibližně 2 cm vysoké plátky a jejich povrch z obou stran vyhladíme elektrickou bruskou, případně brusným papírem. Už během řezání se ale snažíme vytvořit rovný povrch, aby se nám podložka s hrníčkem později nehoupala na stole.

Po očištění povrchu od prachu si pastelkou předkreslíme z té hezčí strany vánoční motiv, který pak pomocí tenkých štětců vybarvíme krycími barvami na dřevo Balakryl UNI mat. U většiny odstínů bude stačit jedna vrstva barvy.

Po důkladném zaschnutí barvy (4 hodiny) povrch zafixujeme bezbarvým lakem Sportakryl. Přetřeme jím i hrany s kůrou, aby se časem nezačala odlupovat. Neředěný lak nanášíme ve 2–3 vrstvách v intervalu 2–4 hodin. Mezi jednotlivými vrstvami je vhodné nátěr plochých částí přebrousit jemným brusným papírem. 

Čas

Když nepočítáme čas na zasychání barev, byly podložky hotové za 2,5 hodiny.

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies