Součástí vánoční tradice je už od nepaměti ryba na štědrovečerním stole. Nejčastěji to bývá kapr, který ale nepatří mezi nejoblíbenější druhy ryb pro svou zemitou chuť. Pro ty, kterým kapr nevyhovuje, ale rádi by si pochutnali na rybí polévce, přinášíme alternativu vánoční rybí polévky z mořských ryb. Pro její přípravu jsou ideální filety z aljašské tresky Mylord Premium a filet divokého lososa s kůží Mylord Premium.
Aljašská treska patří mezi nejprodávanější druhy ryb. Žije volně v ledových vodách severního Tichého oceánu, který dodává sněhovému masu jeho texturu, vzhled a chuť. Pacifický divoký losos pochází z pobřeží Kamčatky a Aljašky a jeho jemné, typicky narůžovělé maso bývá nadšeně vítáno i v domácnostech, kde ryby na talíři obvykle nepřevládají.
4 porce
Příprava: 45 minut
Ingredience na polévku:
- 1-2 filety aljašské tresky Mylord Premium (200 g)
- 1 filet divokého lososa s kůží Mylord Premium (200 g)
- 30 g másla
- ½ pórku (bílá část)
- 2 velké mrkve
- ½ lžičky drceného kmínu
- 5 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 6 větších brambor
- 1 lžička soli
- 1,2 l rybího vývaru (nebo kuřecího)
- 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 1 hrst nasekaného kopru (nebo kombinace špetky muškátového oříšku a petrželky)
- sůl a pepř na dochucení
Příprava:
- Ryby rozmrazte. Mezitím očistěte pórek, mrkev a brambory a nakrájejte je na malé kousky.
- V hrnci rozehřejte máslo. Orestujte pórek s mrkví. Jakmile mrkev začne sklovatět (pustí trošku barvu) přidejte koření. Orestujte, aby se chutě propojily.
- Poté vmíchejte brambory, osolte a zalijte vývarem. Vařte, dokud nezačnou brambory měknout.
- Mezitím připravte ryby. Lososa stáhněte z kůže. Poté spolu s treskou nakrájejte na menší kostky.
- Přidejte ryby do polévky a vařte už jen 5 minut. Nakonec vlijte smetanu, přidejte nasekaný kopr, promíchejte a minutu provařte. Podle potřeby dochuťte ještě solí a pepřem. Podávejte.
Připraveno ve spolupráci s www.slepicarna-blog.cz/Štěpánem Vašákem.