Jak na renovaci plechových střech

Balakryl

02.05.2017

Michaela Čermáková

Při stavbě nového či rekonstrukci staršího domu je výběr vhodné střešní krytiny jedním z nejdůležitějších rozhodnutí. Zohlednit bychom přitom měli nejen estetické hledisko, ale především funkčnost a typ prostoru. Stále oblíbenějším materiálem se stává plech.

Plech je na rozdíl od jiných materiálů odolnější vůči větru i teplotním výkyvům a nevsákává vodu. Nemusíte se obávat ani toho, že by váš domácí klid rušil zvuk dešťových kapek „bubnujících“ o střechu. Pokud máte obytné zateplené podkroví, tepelná izolace zabrání nejen úniku tepla, ale také zajistí tlumení venkovního hluku. Mezi další přednosti patří nízké pořizovací náklady, snadná montáž a lehkost materiálu, díky které nehrozí narušení statiky domu. Náročná není ani údržba plechové střechy.

Pokud jste po zimě dorazili na chalupu a její střecha vykazuje známky opotřebení, k renovaci stačí těchto pár kroků:

Nejprve z povrchu střechy odstraňte mechy, lišejníky, saze, korozi, mastnotu či další nečistoty, ideálně vysokotlakým čističem, který tuto těžkou práci udělá v podstatě za vás.

Pak je třeba odstranit staré nesoudržné nátěry a případně přebrousit zkorodovaná místa. To můžete provést buď ručně použitím drátěného kartáče, nebo strojově pomocí elektrické brusky či vrtačky s drátěným kotoučem.

Důkladná příprava střechy před samotným natíráním se opravdu vyplatí. Zlepší přilnavost nového nátěru a výrazně prodlouží jeho životnost.

Při samotném natírání pak máte několik možností:

1. Očištěnou a suchou odmaštěnou střechu natřete nejprve jedním či dvěma antikorozními nátěry, které chrání plech před další korozí. Teprve poté použijte vhodnou vrchní barvu dle libosti odstínu. Mezi jednotlivými nátěry dodržujte šestihodinový odstup. Teplota okolí a podkladu by neměla klesnout pod 10 °C.

2. Jestliže si chcete usnadnit práci i finanční náklady, můžete použít tzv. „jednošichotvku“, např. Balakryl Metal 2v1. Tato barva se nanáší bez předchozího základního nátěru, stejně jako vrchní barva, ve dvou až třech vrstvách, zároveň ale poskytuje dostatečnou ochranu proti korozi.

Vodou ředitelné barvy jsou ekologické, nezapáchají a také rychleji schnou, proto je odborníci k natírání střech doporučují.

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies