Užitečné tipy, jak zvýšit životnost chladničky a přitom snížit její spotřebu energie

Electrolux

07.02.2018

Lucie Krejbichová

Každý to známe, chladničku neustále otvíráme a zavíráme s nadějí, zda v ní nepřibylo něco nového na zub. Nejen tento zlozvyk naší chladničce ani peněžence příliš nepomáhá. Avšak s pomocí pár jednoduchých tipů (a odbouráním několika zlozvyků) dokážeme snížit spotřebu energie i prodloužit spotřebiči životnost. 

Provoz všech chladniček Electrolux je energeticky úsporný. Většina modelů totiž spadá do energetické třídy A+, modely ERT1502FOW3, ERF4162AOX, ERF4114AFW, ERC3215AOW a ERF4162AOW dokonce do třídy A++. Důležitou roli pro další úsporu hraje už teplota v místnosti, ve které se chladnička nachází. Všechny domácí spotřebiče včetně chladniček by se měly nacházet v místnostech, ve kterých se teplota pohybuje mezi 15 a 25 °C.

Nastavení příliš nízké teploty chladničce moc neprospívá. Čím nižší teplota je v chladničce nastavena, tím častěji musí spínat kompresor. Zde platí jednoduchá rovnice: čím častější spínání, tím vyšší spotřeba i hlučnost.

Dalším, velice častým nešvarem je otevírání dveří pomocí jejich boční strany namísto madla. Při chybném způsobu otevírání může dojít k poškození těsnění dveří, které by mělo na svědomí únik energie.

V lednici by se také nemělo nacházet ani málo, ale ani mnoho potravin. Příliš plná lednice totiž zabraňuje proudění vzduchu. V prázdné lednici se naopak vzduch kumuluje a při otevření dveří vždy „uteče“ ven. Všechny potraviny by měly být rovnoměrně rozmístěny po celé lednici. Dbejte však na to, aby žádná z nich nebyla přiražena k zadní stěně chladničky. V takovém případě totiž hrozí, že část jejího obalu zůstane přimrzlá ke stěně a při odmrazování by mohla ucpat odvodňovací kanálek. I ten by se měl čistit pravidelně, a to alespoň 2x ročně. Při zanesení totiž hrozí, že se kanálek ucpe a následně přeteče.

Ideálním obdobím pro údržbu chladničky je jarní úklid. V případě, že vlastníte model s kondenzátorem na zadní straně spotřebiče, je potřeba jej alespoň jednou ročně důkladně vyčistit, ideálně pomocí vysavače. Současně také vyčistěte i odpařovací nádobku, která je umístěná na zadní straně nad kompresorem. Nádobka bývá často plná nečistot a vytváří nepříjemný zápach.

Chladničku udržíte svěží a čistou pomocí kvalitního čističe, ten snadno nasprejujte a setřete vlhkým hadříkem. Čistič pohlcuje pachy, snadno odstraňuje skvrny a zanechává povrch čistý. Pokud vás však trápí jakákoli výrazná vůně v chladničce, vložte do ní FreshPlus pohlcovač pachů, který zneutralizuje zápach z ryb, sýrů, masa a dalších aromatických potravin.

Každou chladničku se doporučuje alespoň 2x ročně kompletně odmrazit, a to i v případě, že se jedná například o typ s funkcí NoFrost, která zaručuje spotřebiči stálou teplotuUžitečným pomocníkem při odmrazování se stane škrabka na led, která odstraní případnou námrazu bez rizika poškození chladničky.

Při vybalování velkého nákupu, kdy bývají dveře chladničky déle otevřeny, je nápomocná funkce Nakupování, kterou disponují modely ERF3307AOW, ERF3307AOX, ERN3213AOW, ENN2803COW či ERF4162AOX. Tato funkce potraviny rychle zchladí a poté lednici opět nastaví na vámi preferovanou běžnou teplotu. Zásuvka FreshZone®, v níž je teplota o 2 °C nižší oproti ostatnímu prostoru v lednici, je tedy ideální pro skladování čerstvého masa, ryb a najdeme ji u modelů chladniček Electrolux ERF4162AOX, ERC3215AOW či ERF4162AOW.

Electrolux je přední světová společnost vytvářející spotřebiče, které již více než 100 let formují život svých zákazníků k lepšímu. K naší misi za lepší život neodmyslitelně patří i náš závazek přinášet důmyslně navržená, inovativní, a hlavně udržitelná řešení. Pod našimi značkami Electrolux, AEG a Frigidaire prodáváme každý rok přibližně 60 milionů domácích spotřebičů ve více než 120 zemích světa. V roce 2020 měla společnost Electrolux tržby 116 miliard SEK a zaměstnávala 48 000 lidí po celém světě.

https://www.electrolux.cz/
Lucie Krejbichová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies