doblogoo

Vařte jako šéfkuchař metodou Sous-Vide

Electrolux

Publikováno: 09. 03. 2020
Autor: Lucie Krejbichová

 

Stáhnout celou zprávu Tisknout zprávu Fotogalerie

 

 

Ve špičkových restauracích se čím dál častěji můžete setkat se zpracováním pokrmů metodou Sous-Vide neboli „ve vakuu”. Potraviny se připravují ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou. Své o tom ví i trojnásobný vítěz ankety Zlatý kuchař a porotce soutěže MasterChef Česko Jan Punčochář. Inspirujte se jeho receptem a připravte si perličku plněnou kysaným zelím se smržovou omáčkou v multifunkční parní troubě AEG.

 

Vakuové vaření je jako kouzlení. Připravíte s ním výborné pokrmy bez rizika převaření. Pokud do vakuových sáčků vložíte třeba maso s čerstvými bylinkami, zůstane šťavnaté a krásně změkne,“ prozrazuje Jan Punčochář. „Díky stejnoměrnému ohřívání v přesně kontrolované teplotě se zachová přirozená chuť, šťáva a textura každé kvalitní potraviny,“ dodává.

S multifunkčními parními troubami AEG SteamPro, které technologií Sous-Vide disponují, se tak můžete i v domácích podmínkách pustit do vakuového vaření a ohromit tak své blízké pokrmem jako od šéfkuchaře. 

Pečená perlička plněná kysaným zelím se smržovou omáčkou

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 800 g perličky supreme
  • 100 g cibule
  • 50 g uzené slaniny
  • 100 g brambor
  • 20 g cukru
  • 30 ml octa z červeného vína
  • 150 g kysaného zelí
  • 50 g sušeného smrže
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany
  • 200 g másla
  • pažitka
  • šalvěj
  • sůl
  • pepř

Cibuli a slaninu nakrájíme na kostky a dáme do hrnce. Vše restujeme dozlatova. Přidáme cukr, necháme jej zkaramelizovat a zalijeme octem z červeného vína. Přidáme kysané zelí a zahustíme strouhanou bramborou. Necháme povařit cca 10 minut a vychladnout.

Perličku očistíme a pomocí prstů vytvoříme kapsu mezi masem a kůží. Kapsu naplníme zelím a srovnáme kůži.

Prso zavakuujeme a vaříme v režimu Sous-Vide při 68 °C 36 minut. Následně zchladíme a orestujeme na rozpálené pánvi v oleji po obou stranách po dobu 4 minut.

Sušené smrže namočíme na 2 hodiny do vlažné vody. Vodu z hub scedíme, nalijeme do kuřecího vývaru a necháme redukovat přibližně na 1/3 svého objemu. Hrnec rozpálíme, na oleji orestujeme smrže, přidáme cibuli a máslo a vše důkladně orestujeme. Zalijeme zredukovaným vývarem, přidáme smetanu a povaříme. Na dochucení přidáme nasekané bylinky. 

 

 
 
 

 

Společnost Electrolux je největším světovým výrobcem domácích a profesionálních spotřebičů. Staví na své dlouholeté znalosti potřeb zákazníků a díky spolupráci s profesionály přináší důmyslně navržená, inovativní a udržitelná řešení. Mezi výrobky společnosti Electrolux patří chladničky, trouby, sporáky, varné desky, myčky nádobí, pračky, vysavače, klimatizace a malé domácí spotřebiče. Pod svými značkami AEG, Electrolux, Zanussi, Frigidaire, Anova a Westinghouse prodá více než 60 milionů spotřebičů zákazníkům z více než 150 zemí světa. V roce 2019 dosáhly tržby společnosti Electrolux hodnoty 119 miliard SEK a společnost zaměstnávala 49 000 zaměstnanců.

Více informací na: www.aeg.cz, www.electrolux.cz, www.zanussi.cz, www.electroluxgroup.com či sociálních sítích Facebook Electrolux Česká republika

 

Lucie Krejbichová

E-mail: lucie(zavináč)doblogoo.cz

 
Stáhnout vizitku autora
 

 

© 2019 doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]