Štika s hráškovým pyré

Jídlo a pití, Mylord Premium

08.04.2025

Lucie Krejbichová

Jestli existuje ryba, která si zaslouží více pozornosti, tak je to jednoznačně mořská štika. Její chutné a pevné maso totiž představuje opravdový poklad. Stejně jako ostatní ryby od Mylord Premium, i mořská štika je ihned po výlovu zamražena přímo na lodi. Tento pečlivý způsob zpracování zaručuje, že si maso zachová nejen dokonalou chuť a texturu, ale i důležité nutriční hodnoty. 

Zatímco v letní sezóně můžete štiku nenáročně připravit na grilu, v zimním období ji jednoduše upečete v troubě. Pro inspiraci vám přinášíme recept na štiku s hráškovým pyré, díky kterému si vychutnáte tuto rybu v kombinaci s jemnou a svěží chutí.

Suroviny:

  • 600 g mořské štiky Mylord Premium 
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 lžíce olivového oleje 
  • 1 lžíce nakrájeného rozmarýnu 
  • 4 plátky citronu
  • chilli dle chuti 
  • sůl a pepř 

Na pyré:

  • 400 g mraženého hrášku 
  • 6 lístků máty
  • 100 ml vody
  • 100 ml smetany ke šlehaní 
  • 2 lžíce másla 
  • 1 menší cibule 

Příprava:

  1. Nejprve rozmrazte, omyjte a vyčistěte ryby. 
  2. Poté si připravte marinádu. Smíchejte olivový olej, šťávu z půlky citronu, chilli, rozmarýn a sůl. Marinádou potřete štiky ze všech stran a půl hodiny je marinujte. Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů.
  3. Po 30 minutách položte marinované štiky na plech a do každé vložte 2 plátky citronu. Ryby pečte v předehřáté troubě 20-25 minut.  
  4. Zatímco se štiky pečou, přichystejte si pyré. Na másle zpěňte nakrájenou cibulku, přimíchejte hrášek, listy máty a vše zalijte vodou a smetanou. Následně přiveďte k varu, ochuťte solí a pepřem a povařte pod pokličkou 10 minut.
  5. Na závěr dejte všechny suroviny do mixéru a rozmixujte. Pro jemnější konzistenci můžete pyré propasírovat přes síto.

Hotovo a dobrou chuť!

Připraveno ve spolupráci s Garden.and.Kitchen

Lucie Krejbichová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies