Balakryl – Svět v lepších barvách aneb Jak na patinování

Balakryl

20.03.2019

Michaela Čermáková

Také máte rádi patinu? Jestli chcete dostat do svých domovů tuto jednoduchou techniku, představíme vám, jak na ni. Vybírat můžete hned z několika metod – suchým štětcem, vymýváním či probrušováním. Díky patině získají vaše doplňky a nábytek nevšední vzhled. Lze jí oživit a zakrýt různě barevné povrchy, nedokonalosti nebo třeba zestařit nový nábytek, který vám nezapadá do útulné domácí atmosféry.

Patinování suchým štětcem: terakotový květináč

Květináč nejprve dobře očistíme od prachu a nečistot. Plochý štětec jen lehce namáčíme do barvy (krémově bílý Balakryl UNI Mat – odstín č. S 1000-N) a vždy ještě dobře osušíme do připraveného hadříku. Dlouhými tahy vedenými vždy ve stejném směru nanášíme barvu kolem dokola květináče tak, aby byly tahy štětcem dobře patrné a vznikl nám tak efekt patiny.

Patinování metodou vymývání: rámeček

Povrch rámečku lehce zbrousíme a očistíme od nečistot vzniklých broušením. První vrstvu barvy (Balakryl UNI Mat – hořčicový odstín č. S 2030-Y) jsme nechali dobře zaschnout – cca 4 hodiny. Pak jsme nanesli druhou vrstvu nátěru (krémově bílý Balakryl UNI Mat – odstín č. S 1000-N). Tu už jsme ale zaschnout nenechávali, naopak je žádoucí, aby šla barva mokrou houbičkou ještě částečně odstranit. Tahy houbičkou opět vytváří žádanou patinu.

Patinování metodou vymývání: kovový kbelík

Povrch kbelíku je nutné před nátěrem zdrsnit brusnou houbičkou. Můžeme s její pomocí vytvořit na povrchu struktury, které nám pak s výslednou patinou pomohou. Po odstranění všech nečistot naneseme první nátěr modrým odstínem Balakrylu UNI Mat (č. S 5030-R90B). Pak opatrně černým Balakrylem obtáhneme okraj kbelíku. Po zaschnutí celý povrch přetřeme další vrstvou v hnědém odstínu (č. S 7005-Y50R). Tu však již nenecháme zcela zaschnout. Mokrou houbičkou ji rovnoběžnými tahy téměř vymyjeme z povrchu zase pryč.

Patinování metodou probrušování: komoda

Odstraníme veškeré kování. Pokud je komoda již lakovaná, zbrousíme brusnou houbičkou, smirkovým papírem nebo elektrickou bruskou až na holé dřevo. Dobře očistíme od prachu a nečistot. Natřeme první vrstvou barvy (Balakryl UNI Mat hořčicový odstín č. S 2030-Y).

Na místech, kde budeme chtít vytvořit odřený efekt, naneseme pomocí obyčejné svíčky vosk. Další nátěry zde tak dobře nepřilnou a efekt bude výraznější. Vybíráme místa, která by se přirozeně odřela dlouhým používáním – např. hrany, místa kolem kování u zásuvek apod. První vrstvu necháme dobře zaschnout. Pak teprve můžeme nanést vrstvu druhou (Balakryl UNI Mat – limetkový odstín S 1030-G40Y). Necháme zcela zaschnout a probrousíme smirkovým papírem nebo můžeme opatrně i špachtlí právě na těch místech, kam jsme nanášeli vosk.

Postup opakujeme i se třetí barvou, tedy nejprve vosk, ale ideálně na jiných místech než před tím, a pak teprve poslední nátěr (Balakryl UNI Mat – šedomodrý odstín S 1015-R90B). Po úplném zaschnutí znovu opatrně probrousíme na místech, kam jsme nanesli vosk. Očistíme od prachu a nečistot a našroubujeme zpátky kování.

Patinování komody
Patinování květináče
Patinování rámečku

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies