Jaký vchod vám přijde vhod? 3 tipy pro výběr vchodových dveří

Deceuninck

04.07.2018

Markéta Rejmonová

Při výběru vchodových dveří bychom měli zvážit několik hledisek. Důležitý je především design, protože vstupní dveře do domu dotváří jeho celkový vzhled. Individuální pak mohou být nároky na tepelně- nebo zvukověizolační vlastnosti. Opomenout bychom však neměli ani bezpečnost.

1.    Bezpečnost

70 % vloupání není vedeno přes vchodové dveře, ale přes dveře balkonové či terasové, případně přes sklep. Bezpečnosti bychom tedy měli věnovat pozornost nejen u vchodových dveří, ale celkově u všech oken a dveří v domě.

Posuzováním bezpečnosti jednotlivých prvků otvorových výplní se zabývá hned několik norem. Jedna z nich (ČSN EN 1627) stanovuje třídy bezpečnosti podle odolnosti proti vloupání. Zásadní přitom je se dodavatele zeptat, zda deklarovanou třídu bezpečnosti splňuje celý výrobek (okno/dveře), a ne jen některý z prvků (profil, sklo, kování). „Ideální je, pokud i pouhou výměnu oken či dveří konzultujeme s projektantem. Je-li v projektu jasně stanoveno, jakou bezpečnostní třídu mají otvorové výplně splňovat, je pak pro dodavatele mnohem snazší patřičný výrobek doporučit,“ radí Richard Vácha, technický manažer společnosti Deceuninck.

Za „bezpečnostní dveře“, tj. dveře se zvýšenou odolností proti vloupání min. v bezpečnostní třídě RC 2, a za zabezpečená okna, minimálně ve stejné třídě, můžete u českých pojišťoven získat výraznou slevu na ročním pojistném domácnosti. Okna a dveře s profily Deceuninck tuto třídu bezpečnosti při dodržení certifikovaného postupu výroby splňují.

„Za takto zabezpečené dveře a okna však musíme být připraveni si připlatit, často i několikanásobek ceny výrobků, které žádnou vyšší bezpečnostní třídu nesplňují,“ upozorňuje dále Richard Vácha.

Co přesně znamená třída bezpečnosti RC2?

Pro každou bezpečnostní třídu norma (ČSN EN 1630) přesně stanoví, jakému náporu, s jakým vybavením pachatele a po jak dlouhou dobu musí daný výrobek odolat. U RC2 je lupič vybaven dlouhým šroubovákem, hasákem, plastovými nebo dřevěnými klíny, pilou zlodějkou, rámovou pilou na kov nebo miniaturní pilkou a v neposlední řadě půlmetrovou ocelovou trubkou pro použití na případné mříže. Takto vybavený zloděj by se oknem či dveřmi neměl dostat dovnitř ani po 3 minutách usilovného snažení. Dá se přitom předpokládat, že zloděj nechce dělat hluk a že pokud se do domu či bytu rychle nedostane, raději zkusí své štěstí jinde.

2.    Design

Vstupní dveře s PVC profily jsou běžně k dostání v klasické variantě, tj. s rovným křídlem. Existuje však i designově pokročilejší varianta dveří s tzv. překryvnou výplní, např. u profilů Eforte. Ta odpovídá současnému trendu pohledově hladkých ploch bez odskoků. Jak název napovídá, výplň překrývá na vnější straně dveří profil. Venkovní strana dveří je díky tomu hladká a tloušťka výplně je širší. Pokud vybereme výplň s dobrými tepelněizolačními vlastnostmi, budou takové dveře mít i menší energetické ztráty.

Design u vchodových dveří je dán právě zvolenou výplní – může jí být sklo, sklolaminát, plast, hliník aj. Dodavatelé dveří se vždy snaží postihnout co nejširší výběr výplní a nabídka bývá hodně podobná.  Vhodnou kombinaci výplní by měl doporučit prodejce podle požadavků zákazníka na vzhled a tepelněizolační vlastnosti.

3.    Tepelná nebo zvuková izolace?

Norma nám říká, že minimální hodnota součinitele tepelné prostupnosti Ud by měla být 1,7 W/m2K, doporučená hodnota pro dveře oddělující vytápěný prostor od venkovního je 1,2 a dveře pasivních domů se musí vejít do hodnoty 0,9 W/m2K.

Pokud plánujeme stavbu v pasivním standardu, musíme upřednostnit vynikající tepelněizolační vlastnosti. Ty jdou ale do určité míry proti zvukověizolačním schopnostem dveří (zatímco teplotu izolují vzduchové „kapsy“ mezi skly, hluk naopak izoluje silné sklo). U vchodových dveří se však nepředpokládá, že by měly oddělovat hojně užívaný obytný prostor od venkovního – obvykle vedou do předsíně nebo na chodbu, takže standardní hlukový útlum by měl být ve většině případů plně dostačující. Výjimky samozřejmě mohou existovat, ale pokud budeme chtít od vchodových dveří nadstandardní neprůzvučnost, musíme se smířit s horšími tepelněizolačními vlastnostmi.

Pozn.: U fotografií plastových dveří, prosím, uvádějte jejich dodavatele – JIS spol. s r. o. 

Deceuninck Group
Společnost Deceuninck byla založena v roce 1937. Dnes patří mezi 3 největší výrobce PVC a kompozitních profilů pro okna a dveře. Centrála sídlí v belgickém Hooglede-Gits. Deceuninck má 17 výrobních závodů, 21 skladů a distribučních center, která zajišťují servis a rychlou dodávku zákazníkům. Společnost se zaměřuje na spolehlivost, inovace a udržitelnost. Je kótována na bruselské burze Euronext („DECB“).

Deceuninck, spol. s r. o.
Česká pobočka byla založena roku 1993. Už přes 30 let tedy úspěšně působí na českém, slovenském a maďarském trhu. Zajišťuje zde prodej, marketing, technickou podporu a zákaznický servis profilových systémů Deceuninck i stavebních systémů, jako jsou terasy z kompozitního materiálu Twinson či hliníkové fasádní obklady Premium.

https://www.deceuninck.cz/
Markéta Rejmonová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies