Phoenix: 100% recyklovaná okna budoucnosti

Deceuninck

10.05.2022

Markéta Rejmonová

Evropa má svůj první systém 100% recyklovaných okenních a dveřních profilů. Z recyklátu je nejen jádro profilu, jako je tomu u jiných výrobců, ale recyklovaný je skutečně celý profil. Pilotní projekt probíhá v Nizozemsku – první budovy s okny Phoenix zde už stojí. Objednat si je ale mohou zákazníci i u nás.

PVC se vyrábí z ropy, jde tedy o neobnovitelný zdroj. To samo o sobě vybízí k jeho recyklaci. Argumentů je však mnohem víc:

  • Při recyklaci PVC se spotřebuje o 90 % méně energie než při výrobě panenského PVC.
  • Zatímco při výrobě 1 tuny prvomateriálu (panenského PVC) vznikají až 2 tuny emisí CO2, při jeho recyklaci vzniká jen asi 135 kg CO2.
  • PVC se dá bez ztráty kvality recyklovat až 10×. Pokud je obvyklá životnost plastových oken kolem 35 let, může se životnost jednoho materiálu recyklací prodloužit až na 350 let.
  • „Navíc recyklát neztrácí žádné materiálové vlastnosti, ba naopak, díky opakovanému zpracování dosahuje lepších pevností ve sváru než původní prvomateriál, což potvrdily i provedené testy,“ vysvětluje Radek Pergler, technický a produktový manažer společnosti Deceuninck.

Co konkrétně řada Phoenix nabízí?

Nový profilový systém pro okna a dveře se vyrábí v Belgii a nese příznačný název – Phoenix. V rámci této řady se konečně podařilo uzavřít výrobní smyčku u PVC oken. Metafora fénixe vstávajícího z popela se odráží v celém procesu – stará okna, která dosáhla konce svého životního cyklu, se rozdrtí a extruzí (lisováním za vysokých teplot) se mění na produkty nové.

Řada Phoenix je k dispozici se stavební hloubkou rámů 76 mm. Mohou být vyztuženy klasickou ocelovou výztuhou, nebo speciální tepelnou výztuhou Forthex. Tyto rámy lze kombinovat s rovným křídlem Elegant Infinity, které zaujme především přímými liniemi, jednoduchostí a moderním štíhlým vzhledem.

Okenní profily Phoenix jsou k dispozici v bílé vnější barvě plastu a mohou být potaženy jednostranně nebo oboustranně fólií. Barevnost povrchových fólií je stejná jako u profilového systému Elegant, tedy 57 fólií ve čtyřech různých stylech:

  • přírodní dřevo (např. pro stavby ve venkovském nebo tradičním stylu),
  • barvené dřevo,
  • syté barvy (pro městský styl) a
  • metalické barvy (vhodné spíš pro styl industriální).

Inspirace z Beneluxu

V Nizozemsku, kde si vláda stanovila ambiciózní cíle pro oběhové hospodářství a zpracování surovin[1], už existují první projekty, které profily Phoenix využívají: nová budova školy Aloysius Stichting v Eindhovenu nebo renovace kancelářské budovy Ploeg kozijnen.

„Zájem o náš produkt tak krátce po jeho představení nás utvrzuje v tom, že jdeme správnou cestou. Řada Phoenix podporuje zpětný odběr vysloužilých PVC oken a opakované využití surovin. Ukazuje cestu, jak na oběhové hospodářství v našem sektoru. Doufáme, že politiku nizozemských úřadů budou brzy následovat i další evropské země,“ uvedl Radek Pergler ze společnosti Deceuninck.

Deceuninck jako certifikovaný výrobce recyklovaných plastů

EuCertPlast je certifikační program pro společnosti recyklující postspotřebitelské plasty. Program pokrývá celou Evropu. Deceuninck byl jedním z prvních recyklátorů PVC, který tento certifikát získal.

Společnost Deceuninck je také držitelem značky VinylPlus, prvního certifikátu kvality pro udržitelné plastové stavební profily. Ten potvrzuje, že společnost aplikuje principy udržitelnosti napříč výrobními procesy – od odpovědného nákupu až po důkladnou recyklaci, energetickou účinnost a využívání obnovitelných zdrojů energie.


[1] Podle nizozemské vládní strategie se mají od roku 2023 ve všech veřejných zakázkách používat recyklované materiály. V rámci implementace Zelené dohody pro Evropu tamní vláda vyhlásila, že do roku 2030 sníží stavební průmysl emise CO2 na polovinu a do roku 2050 bude výroba plně cirkulární.

Deceuninck Group
Společnost Deceuninck byla založena v roce 1937. Dnes patří mezi 3 největší výrobce PVC a kompozitních profilů pro okna a dveře. Centrála sídlí v belgickém Hooglede-Gits. Deceuninck má 17 výrobních závodů, 21 skladů a distribučních center, která zajišťují servis a rychlou dodávku zákazníkům. Společnost se zaměřuje na spolehlivost, inovace a udržitelnost. Je kótována na bruselské burze Euronext („DECB“).

Deceuninck, spol. s r. o.
Česká pobočka byla založena roku 1993. Už přes 30 let tedy úspěšně působí na českém, slovenském a maďarském trhu. Zajišťuje zde prodej, marketing, technickou podporu a zákaznický servis profilových systémů Deceuninck i stavebních systémů, jako jsou terasy z kompozitního materiálu Twinson či hliníkové fasádní obklady Premium.

https://www.deceuninck.cz/
Markéta Rejmonová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies