Probuďte skleník ze zimního spánku. Nezapomeňte na nový nátěr

Balakryl

13.03.2024

Michaela Čermáková

Připravte svou zahradu dříve, než vypukne jaro. V první řadě se zaměřte na skleník. Než se pustíte do rytí záhonů a vysévání bylin či zeleniny, zkontrolujte stav konstrukce a podle potřeby proveďte její údržbu. Poškozené části opravte, skleník očistěte a natřete ochranným nátěrem Balakryl, který poslouží jako základní i vrchní barva v jednom.

Zkontrolujte skleněné výplně

Během zimního období se skleník často stává skladištěm zahradního náčiní. Než se pustíte do oprav, všechny nástroje nejprve vykliďte. Následně zkontrolujte stav skleněných výplní. Pod tíhnou sněhu nebo během silného větru mohlo sklo popraskat. Hrozí-li vysypání skla, vyměňte poškozené části za nové. Jinak praskliny stačí vytmelit.

Zhodnoťte stav konstrukce

Také na kovové konstrukci skleníku se mohly podepsat vlivy počasí, které narušily ochranný nátěr. Před aplikací nového nátěru nejprve konstrukci skleníku důkladně očistěte zevnitř i zvenku. „Pomocí brusky nebo kovového kartáče odstraňte staré nesoudržné nátěry, rez a další nečistoty. Na hůře dostupná místa a záhyby můžete použít brusnou houbu. Následně konstrukci omeťte, odmastěte pomocí vody se saponátem a na závěr opláchněte čistou vodou,“ radí Radek Kříž, technický poradce značky Balakryl. Dále vytmelte všechny praskliny a škvíry kolem výplní, aby skleník plnil svou funkci a udržel požadovanou teplotu.

Skleník ošetřete antikorozním nátěrem

Než se pustíte do samotného natírání, všechny skleněné výplně oblepte maskovací páskou, aby se nezašpinily od barvy. „Na očištěnou konstrukci skleníku pak aplikujte akrylátový vodou ředitelný nátěr Balakryl Metal 2v1, který plní funkci základní i vrchní barvy. Navíc vytvoří vysoce pružný a matný povrch, který odolá povětrnostním vlivům a kovy chrání před korozí,“ doporučuje Radek Kříž. Barvu důkladně rozmíchejte a nanášejte neředěnou pomocí plochého štětce se směsí přírodních a syntetických štětin. Pro dosažení nejvyšší antikorozní ochrany aplikujte po cca 4 hodinách další 1–2 vrstvy nátěru.

NÁŠ TIP: Akrylátový vodou ředitelný nátěr Balakryl Metal 2v1 je vhodný na všechny druhy kovů, plechů, dřevo, beton a další povrchy bez použití základní barvy. Výborně kryje, na povrchy dokonale přilne a ochrání je před korozí. Tato multifunkční jednosložková barva se navíc vyznačuje mimořádnou odolností vůči povětrnostním vlivům. Dostupná je v 9 základních odstínech, nebo si ji můžete nechat natónovat až do dalších 20 000 barev.

Zahajte novou sezonu pěstování

Až všechny vrstvy nátěru zcela zaschnou, můžete na závěr ještě opláchnout střechu skleníku, skleněné výplně a vnitřní prostory. Pak už se můžete pustit do pěstování. Záhony naplňte kvalitní, zkypřenou zeminou, která je zbavena veškerého plevele. Do takto připravené půdy vysejte bylinky, ředkvičky, mrkev či další zeleninu nebo zasaďte předpěstované sazenice. Rostliny zalijte a těšte se na bohatou ranou úrodu.

Jak na renovaci skleníku po zimě

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies