Tradiční svatomartinská husa jinak: rychleji a zdravěji

Electrolux

18.10.2018

Lucie Krejbichová

Svatomartinská husa patří ke každoročním oslavám stejně jako kapr k Vánocům. Pokud toužíte po dozlatova vypečené a křupavé kůrčičce i po jemném a rozpadajícím se mase, svěřte přípravu multifunkční troubě Electrolux. Pečeni si sama ohlídá, a navíc budete moc servírovat za méně než tři hodiny.

S multifunkční parní troubou Electrolux EOB9956XAX můžete sebejistě zkoušet i ty nejnáročnější recepty. Všichni si pamatujeme, že naše babičky pekly husu přes noc 13 hodin. Pokročilý snímač vlhkosti u parní trouby ale automaticky nastaví správné množství páry, čímž zajistí šťavnatou texturu a intenzívní chuť každého pokrmu za kratší dobu.  I ne zcela zkušený kuchař se tak může hravě pustit do přípravy sváteční husy.

Zkuste ji letos ale připravit zdravěji. Připravte si pečená husí stehna na tymiánu a teplý salát z černé čočky.

Na přípravu budete potřebovat:

  • 4 husí stehna (nebo celou husu)
  • čerstvé snítky tymiánu
  • 200 g čočky Beluga nebo drobné zelené čočky
  • 2 šalotky
  • 1 mrkev
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 2 rajčata (spařená a oloupaná)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • sůl, pepř

Husí stehna osolte, posypte lístky čerstvého tymiánu a nechte při pokojové teplotě hodinu odpočívat. Poté je položte na rošt, pod který ale dejte plech, aby měla kam odkapávat šťáva vypečená z husího masa. Vše vložte do trouby nastavené na režim Horká pára interval Plus / Střední vlhkost Med 130 °C na čas 2 hodiny 20 minut. O zbytek se postará multifunkční parní trouba sama.

Než bude maso hotové, připravte si čočkový salát. Čočku properte, dejte do studené vody a vařte do měkka (přibližně 20−30 minut). Jakmile bude uvařená, sceďte ji a trochu vody si nechte stranou.

Na másle opečte na jemno nakrájenou mrkev, celer a šalotku. Přimíchejte nakrájený česnek, lehce orestujte a vlijte vodu z čočky, kterou jste si dali stranou. Zeleninu krátce poduste a přidejte i samotnou vařenou čočku. Rajčata zbavte středů, nakrájejte na kostičky a přihoďte k čočce.

Dochuťte balzamikovým octem, solí, a ještě rychle prohřejte. Salát podávejte teplý společně s upečenými husími stehny.

Electrolux je přední světová společnost vytvářející spotřebiče, které již více než 100 let formují život svých zákazníků k lepšímu. K naší misi za lepší život neodmyslitelně patří i náš závazek přinášet důmyslně navržená, inovativní, a hlavně udržitelná řešení. Pod našimi značkami Electrolux, AEG a Frigidaire prodáváme každý rok přibližně 60 milionů domácích spotřebičů ve více než 120 zemích světa. V roce 2020 měla společnost Electrolux tržby 116 miliard SEK a zaměstnávala 48 000 lidí po celém světě.

https://www.electrolux.cz/
Lucie Krejbichová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies