Steaky z tuňáka žlutoploutvého jsou opravdovou delikatesou, která potěší každého milovníka ryb. Tento tuňák se loví na udice, což znamená, že každá ryba je ručně ulovená s maximálním respektem k přírodě. Po ulovení je ihned zamražena na palubě lodi, což zaručuje její čerstvost a zachování kvality. Na pevnině pak ryba prochází pečlivým zpracováním, kdy jsou steaky vyříznuty z loins, nejkvalitnější části ryby.
Steaky z tuňáka Mylord Premium mají pevné, vláčné maso a krásnou tmavě červenou barvu, která se při přípravě mění na jemně růžovou. Stačí je připravit na pánvi, zhruba 1,5 minuty z každé strany, aby zůstaly uvnitř růžové. Nebo můžete z rozmražených steaků přichystat skvělý domácí tataráček.
2 porce
Příprava: 30 minut
Suroviny:
- 2 steaky z tuňáka Mylord Premium (1 balení)
- 12 stonků baby zelených chřestů
- 12 plátků sušené šunky Jamón Serrano
- 1 lžička růžového pepře
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Na holandskou omáčku:
- 100 g rozpuštěného másla
- 4 žloutky
- šťáva z ½ citronu
- sůl a bílý pepř
Příprava:
- Nejprve nechte povolit steaky z tuňáka a přichystejte si holandskou omáčku. Připravte si vodní lázeň – na rendlík s vodou položte nerezovou misku tak, aby se nedotýkala vody, a vodu přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu, aby vznikla pára – jemný var.
- Oddělte žloutky od bílků. Poté si přichystejte šťávu z citronu, sůl, pepř a oddělené žloutky. Všechny suroviny pomocí balónové metličky bez přestávky šlehejte. Suroviny vyšlehejte a postupně přidávejte rozpuštěné máslo – to však nesmí být horké! Neustále šlehejte, aby se omáčka nesrazila. Pokud se vám omáčka bude zdát příliš hustá, můžete jí zředit troškou horké vody.
- Následně se pusťte do přípravy ryb. Steaky z tuňáka osolte a opepřete. Poté přidejte růžový pepř a zakápněte olivovým olejem z obou stran. Nechte odpočinout. Mezitím obalte každý stonek chřestu v sušené šunce a rozehřejte si kontaktní gril na 240 stupňů.
- Steaky z tuňáka a obalený chřest grilujte po dobu 4 minut. Po celou dobu grilujte suroviny přiklopené.
- Hotovou rybu a zeleninu podávejte s holandskou omáčkou. Na závěr ještě můžete pokrm dochutit solí a pepřem nebo ho zakápnout olivovým olejem.
Přejeme dobrou chuť!
Připraveno ve spolupráci s www.slepicarna-blog.cz/Štěpánem Vašákem.