Typy a tipy: Zdvižně posuvné, nebo sklopně posuvné dveře?

Deceuninck

12.01.2022

Markéta Rejmonová

Jednou se píše o HS portálech, „hebe schiebe“ či zdvižně posuvných dveřích, pak zase o sklopně, odsuvně či paralelně posuvných. Ve skutečnosti jde o dva hlavní typy, mezi nimiž je však podstatný rozdíl. Ukázat si ho můžeme na příkladu dveří s PVC profily od výrobce Deceuninck.

Zdvižně posuvné dveře

Zdvižně posuvné dveře označované také jako HS portály z německého „hebe schiebe“ jsou konstrukčně úplně jiným prvkem než sklopně (nebo také odsuvně či paralelně) posuvné dveře. Mají jiný typ profilu, speciální kování atd. To všechno proto, aby bylo možné lehce otevírat maximálně velkou prosklenou plochu.

U systému zdvižně posuvných dveří z PVC profilů lze využít velkých maximálních rozměrů, například šířka posuvného křídla může být až 3,25 m a jeho hmotnost může být až 300 kg! Maximální šířka celého prvku (celých dveří) může být až 6,5 m a maximální výška může být až 2,6 m. Těmito rozměry mohou dodavatelé oken a dveří vyjít bez problému vstříc požadavkům architektů.

Zdvižně posuvný mechanismus zajišťuje, že dveře půjdou vzhledem ke své váze snadno (jednou rukou) otevřít. Samozřejmě je možné pořídit si i elektrický pohon, který doporučujeme od váhy křídla 200 kg a který umožňuje dveře otevřít třeba dálkovým ovládáním. Manuální ovládání funguje tak, že otočením kliky se dveře nadzdvihnou a podél fixního křídla je pak jednoduše, po kolejnici, odsunete.

Další výhodou tohoto typu dveří je jeho minimální práh, při standardním řešení je výška spodní části 15 mm a splňuje tedy požadavky na bezbariérovost. „V nabídce je i varianta renovačního prahu, který se oproti standardním řešením nezapouští do podlahy, a tudíž ho lze využít i do rekonstrukcí, kde právě není možný stavební zásah do podlahové skladby,“ vysvětluje Richard Vácha, technik společnosti Deceuninck.

Cenově vyjdou nejlépe zdvižně posuvné dveře z PVC profilů (ve srovnání třeba s hliníkem), ale i tak jde o dražší prvek. Konkrétní cena je závislá na rozměrech, zvoleném typu zasklení, kování atd. Vzhledem k ploše jsou tepelněizolační vlastnosti zdvižně posuvných dveří stejné jako u jiných otvorových výplní.

Zdvižně posuvné dveře jsou vhodné nejen do moderních novostaveb, ale i do rekonstrukcí. Zkrátka všude tam, kde chceme pohodlně a lehce otevírat plochu širší než 1,5 m.

Sklopně posuvné dveře

Pro sklopně posuvné dveře najdeme označení i odsuvně nebo paralelně posuvné. Jde naopak o standardní prvek, který se konstrukčně shoduje s běžným oknem.

„U sklopně posuvných dveří jsme limitováni doporučenými maximálními rozměry, např. maximální šířka křídla je v porovnání se zdvižně posuvnými dveřmi ‚jen‘ 1,6 m a rozdíl v komfortu ovládání je obrovský. Další rozdíl je ve spodní části, kdy u sklopně posuvných dveří je použit nad úrovní čisté podlahy standardní okenní systém (rám) o výšce od 70 mm do 90 mm,“ upozorňuje na rozdíly Richard Vácha. Cena sklopně posuvných dveří je však výrazně nižší než u HS portálů.

Co se týká ovládání, jsou k dispozici dvě varianty uzavírání posuvného křídla. První varianta je, že posuvné křídlo ručně posuneme a natlačíme do rámu a pohybem kliky ho uzavřeme. Druhá, uživatelsky příjemnější, je, že křídlo posuneme a následně – pohybem kliky – se křídlo přitáhne do rámu samo a uzavře se.

Sklopně posuvné dveře tedy pořídíme levněji, mají dobré mechanické a tepelněizolační vlastnosti, ale nejsou bezbariérové, ovládání je náročnější a maximální rozměr posuvného křídla z PVC profilu je 1,6 m šířky.

Deceuninck Group
Společnost Deceuninck byla založena v roce 1937. Dnes patří mezi 3 největší výrobce PVC a kompozitních profilů pro okna a dveře. Centrála sídlí v belgickém Hooglede-Gits. Deceuninck má 17 výrobních závodů, 21 skladů a distribučních center, která zajišťují servis a rychlou dodávku zákazníkům. Společnost se zaměřuje na spolehlivost, inovace a udržitelnost. Je kótována na bruselské burze Euronext („DECB“).

Deceuninck, spol. s r. o.
Česká pobočka byla založena roku 1993. Už přes 30 let tedy úspěšně působí na českém, slovenském a maďarském trhu. Zajišťuje zde prodej, marketing, technickou podporu a zákaznický servis profilových systémů Deceuninck i stavebních systémů, jako jsou terasy z kompozitního materiálu Twinson či hliníkové fasádní obklady Premium.

https://www.deceuninck.cz/
Markéta Rejmonová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies