Umělcem snadno a rychle: jak na obraz z přírodnin

Balakryl

22.08.2024

Michaela Čermáková

Chcete si vyzkoušet roli umělce, ale na plátno a štětec si netroufáte? Tak se namísto ateliéru vydejte do dílny a vyrobte obraz ze dřeva, mechu a lana. Svůj domov obohatíte o vlastní dílo, a navíc do něj díky přírodninám vnesete klid a harmonii.

Ve spojení s přírodou

Obrazy z mechu a lišejníku jsou originálním způsobem, jak do interiéru přinést kousek přírody. Díky své barvě a struktuře navíc působí uklidňujícím dojmem, zmírňují napětí a navozují pocit čistoty. Mech na výrobu obrazu ale rozhodně nesbírejte v lese. Některé druhy jsou chráněné, a navíc je to považováno za krádež! Pokud vám neroste na zahradě, seženete ho snadno v zahradnictví nebo ve specializovaných e-shopech. Dále budete potřebovat desku z překližky, 4 dřevěné latě, kousek lana, pilku, kladívko, hřebíky, tavnou pistoli, brusnou houbu, plochý štětec, tenkovrstvou lazuru Balakryl Dixol (odstín ořech) a černou krycí barvu Balakryl UNI satin.

Rámeček vlastní výroby

Doporučujeme zvolit dřevěný rámeček minimálně o formátu A5, v menším strom z mechu nevynikne. Pokud si na výrobu samotného rámečku netroufáte, můžete použít již hotový. V opačném případě desku z překližky ořízněte na požadovaný rozměr a očistěte od prachu, mastnoty a jiných nečistot. Pomocí plochého štětce ji pak natřete černou krycí barvou Balakryl UNI satin. Nanášejte ji ideálně ve 2 vrstvách, mezi kterými nechte odstup alespoň 2 hodiny. Tento vodou ředitelný nátěr se snadno roztírá, nezapáchá, rychle schne a vytvoří krásně hladký satinový povrch. Lze ho použít do interiéru, exteriéru, a dokonce i na dětské hračky.

Rám ošetřete lazurou

Rám obrazu budou tvořit 4 stejně dlouhé laťky, které seřízněte z obou stran pod úhlem 45° podle délky stran desky. Laťky poté lehce přebruste pomocí brusné houby a omeťte od prachu a dalších nečistot. Lazuru Balakryl Dixol důkladně rozmíchejte a dřevo natírejte ve 2 vrstvách s odstupem alespoň 2 hodiny. Mezi jednotlivými vrstvami povrch vždy jemně přebruste brusným papírem nebo houbou. Po zaschnutí laťky připevněte pomocí hřebíčků nebo tavné pistole po obvodu desky. Základ obrazu je hotový a jde se tvořit!

NÁŠ TIP: Tenkovrstvá lazura Balakryl Dixol zvýrazní kresbu dřeva a hloubkově ho chrání před povětrnostními vlivy i UV zářením. Díky tomu prodlouží jeho životnost. Nátěr má navíc vynikající penetrační schopnosti, rychle schne a lze ho použít i na dětské hračky.

Zrození uměleckého díla

Připravte si tavnou pistoli a různé přírodniny (např. mech, lišejník, kamínky nebo kůru stromu) a vytvořte své originální umělecké dílo. Jako kmen stromu můžete použít kus provazu. Když ho na obou koncích trochu rozpletete, vzniknou tak odhalené kořeny a větve. Provaz pomocí tavné pistole připevněte k překližkové desce. Větve mohou zasahovat i přes rám, obraz díky tomu bude více plastický. Mezi kořeny lze také například vlepit pár očištěných kamínků. Na závěr vytvořte korunu stromu. Mech před použitím namočte, vyčistěte a usušte. Podle potřeby ho poté natrhejte na menší kousky a pomocí tavné pistole nalepte na připravené větve z provazu. Aby vám brzy neoschl, můžete ho na závěr zafixovat Primalex lakem ve spreji. Obraz stromu dále můžete doplnit o houpačku z provázku a kousku dřeva nebo ho ozvláštnit jiným prvkem dle vlastní fantazie.

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies