Vánoce přicházejí! Vyrobte si adventní kalendář ze žebříku

Balakryl

20.09.2024

Michaela Čermáková

Jak si zkrátit čekání na Ježíška? Přece pomocí vánočního kalendáře! Ten může mít mnoho podob. Nejlepší je si ho vlastnoručně vyrobit. Vyzkoušejte třeba nápad na kalendář ze žebříku, který bude zároveň originální dekorací a v interiéru vytvoří hřejivou vánoční atmosféru.

Žebřík pro okrasu

Na výrobu tohoto adventního kalendáře budete potřebovat žebřík, brusnou houbu, plochý štětec (vel. 2″), silnovrstvou lazuru Balakryl Telux natónovanou do šedého odstínu, pracovní rukavice, papírové krabičky nebo sáčky a jutový provázek. Použít můžete buď starý nepoužívaný žebřík, nebo dekorativní žebřík, který seženete v obchodech s bytovými doplňky. K dostání jsou nejen ze dřeva, ale třeba také z bambusu, jejichž výhodou je malá hmotnost a jednoduchá manipulace.

V odstínu šedé

Ať už použijete starý nebo nový žebřík, nejprve jeho povrch pomocí brusné houby zdrsněte. Podklad musí být před natíráním také suchý a zbavený prachu, mastnoty a dalších nečistot. Silnovrstvou lazuru důkladně rozmíchejte a žebřík natřete ze všech stran. Nátěr nanášejte ve 2–3 vrstvách, mezi kterými nechte odstup alespoň 2 hodiny. Lazura Balakryl Telux rychle schne a povrch ochrání před vnějšími vlivy včetně UV záření. Navíc vytvoří vodoodpudivou a pružnou vrstvu, která nepopraská a neodlupuje se.

Překvapení na každý den

Mezitím, co budou jednotlivé vrstvy nátěru schnout, se můžete pustit do samotného sestavování kalendáře. Připravte si papírové krabičky s uchem nebo sáčky a pomocí popisovače (či bílé krycí barvy a tenkého štětečku) na ně napište čísla od 1 do 24. Na každý den pak dovnitř pro své ratolesti schovejte jedno překvapení, které může mít podobu šifry, sladké odměny nebo malé hračky.

Vánoční ladění na závěr

Krabičky pak navlékněte na provázek a přivažte mezi příčky žebříku. Papírové sáčky na provázek zavěste pomocí dřevěného kolíčku. A na závěr už zbývá jen žebřík dozdobit – zavěste na něj světýlka, girlandu, vánoční ozdoby nebo jehličnaté větvičky.

NÁŠ TIP: Po otevření všech balíčků žebřík hned nesklízejte a využijte ho jako netradiční vánoční dekoraci. V interiéru ale najde své využití i po skončení Vánoc – například na odkládání deky, ručníků či oblečení. Navíc pomůže oživit holou stěnu či zútulnit nevyužitý prostor vašeho domu či bytu.

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies