Vyrobte si závěsnou poličku na květiny

Balakryl

05.09.2022

Michaela Čermáková

Jste vášnivými pěstiteli pokojových rostlin, ale pomalu už nevíte, kam je umístit? Vyrobte si jednoduchou poličku, kvůli které není potřeba zbytečně vrtat díry do zdi. Můžete ji totiž zavěsit na strop, nebo ji přivázat na trám či zábradlí. Pomocí barev Balakryl ji navíc barevně sladíte s květináči nebo dekoracemi.

Vyhněte se vrtání do zdi

Postrádáte doma praktickou poličku na květináče, knihy nebo na odkládání suvenýrů z dovolené? Pokud nemůžete nebo nechcete vrtat do zdi, inspirujte se naší závěsnou poličkou, kterou lze jednoduše přivázat na trám či zábradlí nebo na zahradní pergolu, kde ji využijete na bylinky nebo truhlíky. Pomocí kovových vrutů s okem poličku také můžete zavěsit přímo na strop.

Vzhůru do dílny

Výrobu dekorativní poličky na květiny zvládne každý i u sebe doma. Potřebovat budete dřevěnou desku, dostatečné dlouhý a pevný provaz, nůžky, vrtačku, kulatý pilník, tužku, pravítko, malý malířský váleček, štětec a univerzální vodou ředitelnou barvu Balakryl UNI (odstín RAL 6003). Připravte si desku oříznutou na požadovaný rozměr. Měla by být čistá, suchá a zbavená mastnoty. Podle potřeb ji můžete lehce (u staršího dřeva od původního nátěru naopak důkladně) zbrousit.

Desku připevněte svěrkami k pracovní desce. Pomocí tužky a pravítka si v každém rohu desky vyznačte přibližně ve vzdálenosti 5 cm od kraje křížek. V těchto místech následně vyvrtejte otvory. Jejich velikost by měla odpovídat tloušťce zvoleného provazu. Všechny čtyři otvory pak pomocí kulatého pilníku zahlaďte.

Poličku rozjasněte barvou

Krycí barvu Balakryl UNI před natíráním důkladně promíchejte. Větší plochu desky natírejte válečkem, na boční hrany použijte štětec. Tento univerzální nátěr se snadno roztírá, nezapáchá a vytváří hladký satinový povrch. Navíc odolá povětrnostním vlivům, takže je vhodný nejen do interiéru, ale i do exteriéru.

Polici natřete ze všech stran ve dvou vrstvách, mezi kterými nechte odstup alespoň 4 hodiny. Z provazu nastříhejte 4 stejně dlouhé kusy a provlečte je připravenými otvory. Na spodním konci provazu vytvořte pevný uzel. A pak už zbývá jen najít vhodné místo pro zavěšení poličky.

NÁŠ TIP: Pokud chcete zachovat přírodní vzhled dřevěné poličky, použijte místo krycí barvy tenkovrstvou lazuru Balakryl Dixol. Lazura krásně zvýrazní kresbu dřeva a ochrání ho před pronikáním vody i UV zářením. Je vhodná do interiéru i exteriéru, takže s ní můžete rovnou natřít i trám, na který budete poličku zavěšovat, pergolu, nebo dokonce dřevěné dětské hračky.

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies