Vzdušný šatník pro singles i rodinu: na košile, boty nebo hračky

Balakryl

26.06.2024

Michaela Čermáková

Ztrácíte přehled o tom, které módní kousky vaše skříň ukrývá? Nebo už vás nebaví oblečení pořád dokola žehlit? Vyrobte si jednoduchý dřevěný věšák na ramínka, díky kterému budete mít o svém šatníku i doplňcích dokonalý přehled. Praktickou dolní polici navíc můžete využít na krabice s botami nebo hračkami.

Co budete potřebovat?

Přestože se může zdát, že je výroba takového nábytku složitá, opak je pravdou. Pokud se nebojíte vzít do ruky štětec a vrtačku, je úspěch prakticky zaručen. Připravte si 4 dřevěné latě (délka cca 2 m), kulatou tyč, hranatou lištu a dřevěnou vkládací polici (lze zakoupit v hobby marketech). Dále budete potřebovat metr, akuvrtačku (včetně nástavce zvaného sukovník), vruty, brusnou houbu, bezbarvý lak Balakryl Polyurex, lazurovací štětec (vel. 1,5″), lakovací váleček, ochranné rukavice a pilku.

Promyslete výšku věšáku

V první řadě zvažte, jak chcete mít věšák vysoký. Tyč na ramínka by měla být přibližně ve výšce očí, ale při vyměřování počítejte i s případným zavěšením dlouhého kabátu či šatů. Své představě pak přizpůsobte délku latí. Pokud si chcete práci usnadnit, můžete si je nechat zkrátit přímo v obchodech nebo dílnách pro kutily. Z jedné strany každé z nich si pak zhruba 30 cm od kraje vyznačte místo, kde pomocí sukovníku vyvrtáte kulaté otvory. Těmi později provléknete tyč na zavěšení ramínek. Dále hranatou lištu rozřízněte na dva kratší kusy o délce cca 36 cm (dle šířky police).

Všechny díly nalakujte

Dřevěné latě, lišty, kulatou tyč i policový díl je následně potřeba natřít. Pokud chcete věšák barevně sladit s nábytkem nebo jinými doplňky v interiéru, použijte univerzální krycí barvu. Rozhodnete-li se pro přírodní vzhled dřeva, zvolte polyuretanový lak Balakryl Polyurex, který je vhodný pro nové i renovační nátěry dřeva v interiéru. Tento vodou ředitelný ochranný nátěr rychle schne a vytváří pružný a přitom tvrdý povrch mimořádně odolný vůči mechanickému poškození i běžně používaným čisticím prostředkům.

Povrch před natíráním zbruste. Dřevo musí být dále suché, čisté a zbavené mastnoty, vosku a dalších nečistot. Lak důkladně rozmíchejte a nanášejte pomocí lakovacího válečku. Na menší plochy můžete použít plochý štětec. Po zaschnutí (tj. po cca 4 hodinách) povrch přebruste a aplikujte další 1–2 vrstvy nátěru.

NÁŠ TIP: Díky vlastnoručně vyrobenému věšáku dotáhnete svůj outfit k dokonalosti. Všechno oblečení totiž budete mít pěkně na očích. Vyrobte stejný například i pro své děti. Balakryl Polyurex má totiž atest na hračky a dětský nábytek. K dostání je v lesklém, matném či polomatném provedení.

Sestavení šatníku

Dvě latě překřižte tak, aby se překrývaly v místě vyvrtaného otvoru. Stejně postupujte i s druhým párem latí, pak skrz otvory provlékněte kulatou tyč. V tuto chvíli máte postavenou základní konstrukci, kterou je však potřeba zpevnit. S tím vám pomůžou připravené lišty, které k latím přivrtejte z vnitřní strany do výšky asi 20–30 cm nad zemí pomocí dvou vrutů. Tím je stojan připravený k použití. Pokud ale oceníte úložné místo na odkládání bot, tašek či dalších doplňků, přivrtejte k lištám vkládací polici. Na závěr už nezbývá než věšák umístit do ložnice, dětského pokoje nebo předsíně a zavěsit na něj ramínka s oblečením.

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies