Letní měsíce jsou ve znamení hojnosti ovoce a zeleniny v zahradách i na trzích. Každá správná hospodyňka pak v zimě nedá dopustit na vlastní zásoby zavařenin. Zkuste letos něco nového a připravte si kompot nebo marmeládu v multifunkční parní troubě Electrolux.
Díky páře odhalíte skutečný chuťový potenciál potravin, které běžně konzumujete. Příprava pokrmů v multifunkční parní troubě Electrolux vždy zvýrazní přirozenou chuť každé ingredience. Vaření v páře navíc uchovává všechny vitaminy, stopové prvky i živiny potravin. Pokrmy pak není třeba výrazně solit či kořenit, dokonce není potřeba ani přidávat tuky. Pára vylepší každou surovinu a je skvělým pomocníkem dokonce i při zavařování.
Speciální program na zavařování najdete u multifunkčních parních trub Electrolux přímo v menu v podnabídce Speciality.
Když se dáte do zavařování, vždy umístěte plech na pečení na nejnižší možnou polohu roštu. Do něj nalijte půl litru vody a postavte sklenice. Tímto malým trikem bude v troubě ideální vlhkost. Zavařovací sklenice naplňte rovnoměrně a pečlivě je uzavřete. Vkládejte je tak, aby se žádné navzájem nedotýkaly.
Důležité je používat pouze sklenice k zavařování určené. Nepoužívejte však sklenice se šroubovacím nebo bajonetovým uzávěrem. Všechny sklenice by také měly být stejné velikosti.
Měkké ovoce jako jsou jahody, borůvky nebo maliny zavařujte při teplotě 160-170 °C po dobu 35-45 minut od doby, kdy začne tekutina ve sklenicích perlit.
Stejně tak připravujte i peckoviny jako hrušky, švestky nebo kdoule. Jediným rozdílem je to, že po 35-45 minutách od začátku perlení snížíte teplotu multifukční parní trouby Electrolux na 100 °C. Zavařeniny pak necháte po dobu 10-15 minut mírně dojít.
Většinu nejběžnějších druhů zeleniny, jako je mrkev, okurka, kedlubna, hrášek a chřest je potřeba zavařovat v parní troubě déle než ovoce. Sklenice s nakládanou zeleninou nechte v troubě při teplotě 160-170 °C po dobu jedné hodiny. Mrkev a všechny druhy nakládané zeleniny nechte poté v troubě při 100 °C po dobu 10 minut ještě dojít. Kedlubny, hrášek a chřest nechte o dalších 10 minut déle.