Kdy je potřeba měnit stará okna za nová?

Deceuninck

07.10.2022

Markéta Rejmonová

Nárůst cen energií, energetické úspory, vládní opatření, … Témata současných dnů, které se na nás valí snad ze všech stran. Co si počít, abychom v chladnějších obdobích roku neprotopili „majlant“? Pomůže nám zdravý selský rozum a držet se několika jednoduchých pravidel.

Nutná výměna – ano či ne? Pomůže i servis

V případě, že jsme měnili plastová okna za nová před zhruba 15 a méně lety, je odpověď „ne“. Výměna není nutná. Taková okna by měla mít ještě odpovídající tepelněizolační vlastnosti. Důležité však je vzít v potaz i to, jestli byla těmto oknům během doby jejich používání poskytována správná péče v podobě servisu a údržby.

Pokud jdou okna špatně zavírat, jsou svěšená, mají poškozené těsnění, objevuje se rosení v meziskelním prostoru či došlo k jinému mechanickému poškození konstrukce okna, zkuste se nejprve obrátit na odborný servis. Není třeba hned myslet na výměnu oken.

„Investice do pravidelného servisu, který tolik nezatíží rodinný rozpočet, se vyplatí. Seřízení oken, kování a celkovou kontrolu svěřte profesionálům. Obraťte se na dodavatele, který vám okna instaloval, případně na jinou prověřenou firmu z okolí,“ doporučuje Radek Pergler, technický a produktový manažer společnosti Deceuninck a dodává: „Pravidelný odborný servis může prodloužit životnost a správné fungování vašich oken o několik let.“

Jak je to v případě, že máme okna stará 15 či 20 a více let? Odpověď je „ano“, zvážit bychom měli pořízení celých nových oken. Současná okna totiž nabízí už významně lepší tepelněizolační vlastnosti. Například okna z nových PVC profilů Elegant se vyznačují nízkým součinitelem prostupu tepla rámem Uf pouhých 0, 93 W/(m2K). S použitím technologie ThermoFibra, která ocelovou výztuž profilu nahrazuje skelnými vlákny, je dosaženo ještě nižší hodnoty Uf = 0,85 W/(m2K).

Firma Deceuninck dokáže navíc PVC recyklovat bez ztráty kvality, a to až 10krát, a prodloužit tak životnost jednoho materiálu na 300 let. „Recyklát neztrácí žádné materiálové vlastnosti, ba naopak, díky opakovanému zpracování dosahuje lepších pevností ve sváru než původní prvomateriál, což potvrdily i provedené testy,“ uvádí Radek Pergler.

I správný postup čištění oken prodlouží jejich životnost

Domácí údržba plastových oken hraje také důležitou roli. Můžeme buď oknům uškodit, nebo naopak vhodnou péčí jejich fungování prodloužit. Sami zvládneme jednou ročně promazat panty a kovové části mazivem, které je doporučené dodavatelem oken. Promazání ochrání kování před vlhkostí a korozí a výrazně prodlouží jeho životnost a funkčnost.

Při mytí oken nejprve vysajeme z rámů prach, zbytky listí či hmyzu. Pro umytí je nejlepší běžný saponát a teplá voda. Určitě nepoužívejte například tekutý písek, který by mohl profily poškrábat, ani přípravky na bázi rozpouštědel nebo s obsahem kyselin (ani ocet). Ty by mohly výrazně poškodit těsnění okna. Začneme s mytím parapetů, rámů a křídel zvenku, pak zevnitř a až poté umyjeme sklo. Velkým pomocníkem je vysavač na okna (aku stěrka). Díky ní nestéká špinavá voda na umyté rámy a parapet. Odpadá většinou také nutnost sklo ještě leštit. Pomůže nám ale i klasická stěrka bez kovových a ostrých hran, které by mohly rámy poškrábat. Přeleštit sklo se doporučuje hadrem z mikrovlákna, který nepouští chlupy, a za pomoci antistatického přípravku. Ten na nějakou dobu zabrání usazování prachu na skle.

Určitě nezapomeňte vyčistit také odtokové kanálky, a to třeba párátkem nebo vatovou tyčinkou. Hrají důležitou roli při odtoku vody, ať už zkondenzované nebo té, která zatekla do rámu při nárazovém dešti. Z venkovní strany by odtokové kanálky měly mít krytku (okapničku). Dost často je vidět zejména u starších oken, že tyto krytky chybí. Přitom zabraňují průniku vody do rámu okna při prudkém dešti a větru.

Rozum do hrsti

Ať už se rozhodnete pro nová okna, nebo ty stávající stále dobře plní svou tepelněizolační funkci, nezapomínejte na správné větrání. Pod tlakem zpráv o zvyšujících se cenách energií můžeme opomíjet pravidelné větrání s cílem ušetřit a nepouštět drahocenné teplo ven. To však může vést k rosení oken a následnému vzniku plísní v okolí oken či za nábytkem. Je lepší tomuto jevu předcházet než následně, často i složitě a zdlouhavě, odstraňovat následky. Vlhkost v interiéru by neměla být vyšší než 50 %. Největší zdroj vlhkosti v bytě vzniká v koupelně, při sušení prádla či při vaření. Kromě plísní může být vlhký těžký vzduch také příčinou únavy a nesoustředěnosti. Nadbytečná vlhkost proto musí ven a čerstvý vzduch dovnitř. Nejefektivnější způsob větrání je několikrát denně (alespoň 3×) otevřít na pár minut okna dokořán. Během této doby nedojde k ochlazení stěn a podlah a přivedený vzduch se rychle ohřeje na požadovanou teplotu.

Deceuninck Group
Společnost Deceuninck byla založena v roce 1937. Dnes patří mezi 3 největší výrobce PVC a kompozitních profilů pro okna a dveře. Centrála sídlí v belgickém Hooglede-Gits. Deceuninck má 17 výrobních závodů, 21 skladů a distribučních center, která zajišťují servis a rychlou dodávku zákazníkům. Společnost se zaměřuje na spolehlivost, inovace a udržitelnost. Je kótována na bruselské burze Euronext („DECB“).

Deceuninck, spol. s r. o.
Česká pobočka byla založena roku 1993. Už přes 30 let tedy úspěšně působí na českém, slovenském a maďarském trhu. Zajišťuje zde prodej, marketing, technickou podporu a zákaznický servis profilových systémů Deceuninck i stavebních systémů, jako jsou terasy z kompozitního materiálu Twinson či hliníkové fasádní obklady Premium.

https://www.deceuninck.cz/
Markéta Rejmonová

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies