Modernizace panelákové kuchyně levně a efektivně

Balakryl, Primalex

06.12.2023

Michaela Čermáková

Chtěli byste zrekonstruovat kuchyň ve starším bytě, ale nemáte velký rozpočet? Nový moderní vzhled jí můžete dopřát pomocí nátěrů i bez vysokých nákladů, a to v šesti jednoduchých krocích! Místo výměny kuchyňské linky ji stačí během jednoho dne zrenovovat. Když navíc kuchyni dopřejete i čerstvou výmalbu, bude vypadat zase jako nová.

1. Nejprve vymalujte

Začněte tím, že místnost vymalujete. Stěny kuchyně totiž kvůli mastným výparům ze smažení rychle zežloutnou. Výjimkou nejsou ani mastné otisky prstů a skvrny od potravin, kterým se za každodenního provozu nevyhnete. „Doporučuji proto zvolit interiérový nátěr Primalex Ceramic, který vytvoří velmi odolný, čistitelný a stálobarevný povrch. Všechny nečistoty z něj snadno odstraníte pomocí houbičky a saponátu. Odolá dokonce i dezinfekčním přípravkům,“ říká Radek Kříž, technický poradce značek Primalex a Balakryl. Nátěr je zároveň velmi dobře paropropustný, takže dovolí stěnám „dýchat“.

Kuchyňskou linku i podlahu přikryjte zakrývací fólií. Zásuvky, vypínače a podlahové lišty oblepte krycí páskou. Původní nátěr omeťte od prachu a nečistot. Nesoudržné nátěry oškrábejte nebo zbruste a větší trhliny vyspravte akrylátovým tmelem. Na méně pevné povrchy pak použijte hloubkovou penetraci. Nátěr Primalex Ceramic důkladně rozmíchejte a nanášejte pomocí malířského válečku ve 2 vrstvách s odstupem minimálně 6 hodin. Po zaschnutí krycí pásku opatrně sloupněte.

2. Vyklidit, zbrousit, odmastit

Dříve než se pustíte do renovace kuchyňské linky, vykliďte ze skříněk veškeré nádobí. Z polic setřete prach. Kuchyňská dvířka vysaďte z pantů, aby se vám s nimi lépe pracovalo. Pokud jsou z dřevotřísky potažené fólií, která se místy začala odlupovat, je potřeba ji strhnout. Pomocí elektrické brusky, smirkového papíru nebo brusné houby následně odstraňte původní nepřilnavé nátěry. Dvířka také důkladně omyjte mýdlovou a čistou vodou, aby na ně nová barva dobře přilnula a neoloupala se.

3. Renovace kuchyňských dvířek

Zbroušená místa a nerovné plochy vyplňte akrylátovým tmelem, který aplikujte v 1–2 vrstvách do tloušťky 1–3 mm. Po jeho vytvrdnutí povrch zahlaďte brusným papírem. Univerzální krycí barvu Balakryl UNI důkladně rozmíchejte a nanášejte pomocí štětce nebo malého válečku ve 2 vrstvách, mezi kterými nechte rozestup asi 4 hodiny. „Tento vodou ředitelný nátěr výborně kryje, nezapáchá a rychle schne. Má navíc atest pro styk s potravinami, do kuchyně je proto ideální volbou,“ dodává Radek Kříž.

NÁŠ TIP: Nátěr Balakryl UNI lze tónovat až do 20 000 barev. Kuchyňská dvířka tak snadno sladíte se stěnami, nábytkem i dekoracemi v interiéru. Zvolte například cihlově červený odstín (PPG1195-7), který se skvěle doplňuje s hruškově béžovými stěnami (odstín PPG1086-2).

4. Obklady netřeba měnit

Stáří kuchyně se většinou výrazně odrazí také na obkladech okolo kuchyňské linky. Časem nejen zežloutnou, mohou také popraskat a poškrábat se. Ve spárách se navíc nahromadí mastná špína. Staré dlaždičky ale nemusíte složitě odstraňovat a měnit za nové. Stačí je přetřít speciálním nátěrem na obklady. Nejprve je pečlivě omyjte a odmastěte. Praskliny a jiné nerovnosti vytmelte. Po zaschnutí naneste barvu, a to opět ve 2 vrstvách.

5. Digestoř jako nová

Celkový dojem místnosti kazí i zdánlivá maličkost, jako je digestoř. Protože je vystavovaná velké vlhkosti a změnám teplot, může se barva na jejím povrchu oloupat. Nesoudržné nátěry proto zbruste. Digestoř omyjte, odmastěte a zvenku natřete akrylátovou antikorozní barvou Balakryl Metal 2v1. Tento základní a vrchní nátěr v jednom je určen na všechny druhy kovů, plechů i další materiály. Na povrch digestoře výborně přilne a prodlouží její životnost.

6. Malá investice, velká změna

Poměrně velké proměny dosáhnete i pomocí drobných doplňků. K čerstvě natřeným dvířkům si například můžete pořídit nové, moderní úchytky. Chcete-li svou rekonstrukci dovést k dokonalosti a v rozpočtu máte ještě rezervy, investujte do nové kuchyňské desky. A když už se pustíte do výměny desky, můžete ji doplnit ještě o novou baterii a kuchyňský dřez. Díky těmto nenákladným, ale efektivním změnám už se za svou kuchyni nebudete muset stydět. Nové moderní odstíny a doplňky místnosti dodají šmrnc a zpříjemní vám čas trávený vařením a přípravou pokrmů. 

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies