Nastal čas na údržbu plotu

Balakryl

29.07.2021

Michaela Čermáková

Chystáte se zkrášlit okolí svého domu? Tak rozhodně nezapomeňte na oplocení! Většinou je právě plot kolem domu tím prvním, co všechny příchozí návštěvy vidí. Nedovolte proto, aby vám dělal zbytečně ostudu! Svůj starý plot přitom nemusíte hned nahrazovat novým, stačí ho zrenovovat. Nový ochranný nátěr dopřejte jak plotovým prknům, tak kovové vstupní brance.

Kovovou branku očistěte

„Pouze dobře připravený povrch je zárukou toho, že nátěr dobře přilne a poskytne plotu co nejdelší ochranu. Z kovových částí plotu proto nejprve pomocí ocelového kartáče odstraňte nepřilnavé nátěry, odlupující se vrstvy a veškeré stopy rzi,“ radí Radek Kříž, technicko-obchodní zástupce značky Balakryl. Povrch musí být dále pečlivě očištěný, odmaštěný a omytý. Nejlepších výsledků dosáhnete s odmašťovačem.

Aplikujte antikorozní nátěr

Aby kovová branka vypadala jako nová co nejdéle, natřete ji nejprve základní antikorozní barvou Balakryl Antikor, která ke kovu dokonale přilne a ochrání ho před korozí. Barvu před použitím dobře rozmíchejte a naneste ji ve dvou vrstvách s odstupem 6 hodin. Poté co antikorozní vrstva zaschne, použijte opět ve dvou vrstvách vrchní barvu. Nebo můžete rovnou použít tzv. „jednošichtovku“ Balakryl Metal 2v1, která v sobě spojuje vlastnosti základní a vrchní barvy. Povrch kovu ochrání před korozí a povětrnostními vlivy. Vybírat ji můžete ze 4 barevných odstínů.

Připravte si povrch dřeva

I dřevěná plotová prkna je třeba nejprve řádně očistit. Jejich povrch musí být suchý, hladký, zbavený starých nepřilnavých nátěrů, mastnot a pryskyřice. Dřevo nejprve zbruste pomocí brusného papíru nebo brusné houby. Poté povrch dřeva omeťte od prachu. Pokud jste starý nátěr odstranili až na původní dřevo, použijte na prkna plotu nejprve fungicidní Balakryl Napouštědlo. „Toto bezbarvé napouštědlo se vsákne hluboko do dřeva a ochrání ho před hmyzem, houbami, plísní a hnilobou. Natírejte ho ve 2 vrstvách po směru vláken dřeva,“ doplňuje Radek Kříž.

Na dřevo lazuru, nebo krycí barvu?

Při výběru vrchního nátěru nejprve zvažte, zda chcete u svého dřevěného plotu zachovat přírodní vzhled, nebo ho oživit barevným nátěrem a sladit ho například s fasádou domu nebo vybavením na zahradě. My jsme se rozhodli pro obě možnosti. Na vnitřní stranu plotu jsme aplikovali tenkovrstvou lazuru Balakryl Dixol (odstín ořech), která zvýrazní kresbu dřeva, dodá mu lehký barevný nádech a ochrání ho před pronikáním vody a UV zářením. Z vnější strany jsme plotu pomocí barev Balakryl UNI dali hravou podobu barevných pastelek.

Pro natírání plotu zvolte plochý štětec ze směsi syntetických a přírodních štětin. Do barvy namáčejte vždy jen špičku štětce, aby vám při natírání barva nestékala po ruce. Barvu důkladně rozmíchejte. Neředěnou tenkovrstvou lazuru Dixol nanášejte po směru vláken dřeva ve 2 vrstvách s odstupem 1–2 hodin. „Mezi jednotlivými vrstvami doporučuji nátěr přebrousit jemným brusným papírem. Dejte pozor, aby teplota podkladu a okolí neklesla pod 10 °C,“ radí Radek Kříž.

Pokud jste se rozhodli pro univerzální vrchní barvu Balakryl UNI, kterou lze natónovat až do 20 000 barevných odstínů, natřete plot ve 2–3 vrstvách s časovým odstupem 4–6 hodin. V případě, že chcete, aby některé části plotu zůstaly nenatřené (v našem případě špičky pastelek), zakryjte je krycí páskou. Nátěr Balakryl UNI rychle schne, dobře se roztírá a dřevu dodá hladký matný vzhled. Dobře odolá povětrnostním vlivům a díky tomu, že má atest na dětské hračky a pro styk s potravinami, můžete jím natírat téměř všechny druhy povrchů. Bezprostředně po aplikaci barvy opatrně sloupněte krycí pásku. S jejím odstraněním nečekejte až do úplného zaschnutí, aby se s páskou nesloupla i barva.

Další projekty a inspiraci na víkend najdete na: projektnavikend.cz

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies