Společnost PPG se značkami Primalex a Balakryl představila Vining Ivy, barvu roku 2023. Sytá modrozelená symbolizuje uklidňující vodní hlubinu

Balakryl, Primalex

12.09.2022

Michaela Čermáková

Společnost PPG vyhlásila barvou roku 2023 odstín Vining Ivy. Tato elegantní sytá barva na pomezí modré a zelené byla inspirována hlubokými vodami a vzbuzuje pocit klidu a vede k zamyšlení. PPG, globální výrobce barev a nátěrových hmot, tento odstín představí i v produktech od svých značek Balakryl a Primalex.

Volba Vining Ivy (PPG1148-6) je výsledkem rozsáhlých výzkumů, které zahrnují poznatky z historie, psychologie, sociologie nebo interiérového designu. I když aktuální trendy stále odkazují k přírodě, dochází k odklonu od tradiční zelené. Pozornost architektů a designérů se nyní zaměřuje na přírodu anorganickou. Vyhledávané jsou materiály jako kámen, kov či zemina. Současný design se inspiruje také oblohou a vodou. Sytě modrozelená barva Vining Ivy symbolizuje právě vodní hlubinu.

„Zatímco modrý odstín vyvolává pocit klidu, smaragdově zelená podporuje vnitřní rovnováhu,“ řekla Silvia Dyrcová, senior marketing manager PPG, Architectural Coatings. „Tmavé a tlumené tóny odstínu Vining Ivy mají vést k důkladnému zamyšlení, navodit pocit klidu a obrátit naši pozornost k sobě samým. Odvážná, ale uklidňující barva se pohybuje na hranici výrazné modré a rafinované zelené. Energická a akcentní modrozelená navíc připomíná drahý kámen. Každému prostoru tak dodá na výjimečnosti a eleganci.“

Odstín Vining Ivy je ideální do interiéru i exteriéru. Přestože se jedná o moderní a nadčasový odstín, vyvolává také vzpomínky na trendy 70. let a bude vkusným doplňkem minimalistických interiérů i rafinovaným prvkem tradičněji pojatého prostředí. Harmonicky se doplňuje se zemitými barvami, jako jsou odstíny hnědé či rezavě oranžové, a výborně vypadá také v kombinaci s jemně růžovými, broskvovými a zelenými tóny.

„Barvu doporučujeme kombinovat s tmavšími odstíny dřeva a bílými obklady. Dobře ladí s přírodními materiály, jako je sklo, mramor nebo kov s nádechem patiny. Nenápadné elegance lze dosáhnout pomocí modrozelených doplňků a pro slavnostnější atmosféru odstín pomohou doplnit zlaté akcenty,“ doplňuje Silvia Dyrcová.

Do odstínu Vining Ivy lze tónovat jak interiérové nátěry Primalex, tak krycí barvy Balakryl. Akcentní modrozelené stěny vytvoří v komerčních i obytných prostorech harmonickou atmosféru. Působivý dojem vyvolá také výrazná kuchyňská linka nebo nábytek. Osobitost exteriéru lze podtrhnout například pomocí vchodových dveří, okenních rámů nebo květináčů v modrozelené barvě. Další inspiraci na dokonalé kombinace pak najdete v novém vzorníku Voice of Colour.

Tohle je barvu roku 2023. 💚 VINING IVY 💙 Zajímá vás, proč a kdo jí vybral?

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies