Vánoce jinak – nástěnný stromek z větví

Balakryl

14.09.2022

Michaela Čermáková

Máte malý byt, ve kterém na velký vánoční strom nezbylo místo? Nebo hledáte inspiraci na netradiční vánoční výzdobu? Vyrobte si udržitelný stromek z větví, který si můžete pověsit na balkon, dveře nebo stěnu. S pomocí barev Balakryl a ozdob pomůže i tato závěsná dekorace dotvořit sváteční atmosféru.

Využijte spadané větve

Na výrobu stromku si připravte asi devět silnějších větví (např. březových), zahradní pilku, přírodní provázek, nůžky, plochý štětec, univerzální barvu Balakryl UNI (pastelově šedý odstín) a bílou tenkovrstvou lazuru Balakryl Dixol. Nejprve nařežte větve pomocí pilky tak, aby se postupně zkracovaly a tvořily pyramidu. Pak je jen velmi lehce zbruste (např. brusnou houbou) a omeťte od pilin.

Kombinujte barvy a přírodní vzhled

Větve si na stole vyskládejte do tvaru stromku a natřete je ze všech stran. Krycí barvu Balakryl UNI důkladně promíchejte a pomocí štětce nanášejte ve dvou vrstvách s odstupem čtyř hodin. Tato vodou ředitelná barva je zdravotně nezávadná, rychle schne, nezapáchá a má atest na dětské hračky i pro styk s potravinami. Některé větve můžete nechat přírodní, na jiné zase použijte tenkovrstvou lazuru Balakryl Dixol, která je vhodná k nátěrům všech druhů dřeva, nepopraská a neloupe se. Aby se zvýraznila struktura povrchu, můžete přebytečnou vrstvu barvy otřít suchým hadříkem.

Od nejdelší po nejkratší

Odměřte si dostatečně dlouhý kus provázku, který přehněte na dvě poloviny. Z každé strany vytvořte pomocí uzlů ve stejné vzdálenosti devět ok a poté jimi provlečte oba konce větví od nejdelší až po nejkratší. Potom už zbývá stromek jen řádně ozdobit. Na jednotlivé větve zavěste ozdoby dle vlastního vkusu a na špičku připevněte hvězdu z papíru. Na závěr nezapomeňte pověsit světýlka, která dotvoří pohodovou vánoční atmosféru.

NÁŠ TIP: Stromek můžete ozdobit koupenými ozdobami, nebo si nějaké vlastnoručně vyrobit. Doporučujeme např. usušit pomeranč a jablka, ozdoby uháčkovat nebo je vyrobit z papírové hmoty.

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies