Vánoční stolování: vyrobte si etažér na cukroví

Balakryl

04.10.2023

Michaela Čermáková

Napekli jste na Vánoce hned několik druhů cukroví? A už víte, jak je budete servírovat? Máme pro vás tip! Vyrobte si etažér z dřevěných kulatin. Jednoduchý a stylový stojan nejen na cukroví dovede vaši vánoční výzdobu k dokonalosti, a navíc ušetříte místo na stole.

V hlavní roli kulatiny

Na výrobu podnosu budete potřebovat tři různě velké dřevěné kulatiny (ideálně s viditelnými letokruhy na řezu). Široký výběr kulatin různých druhů dřeva je k dostání na internetu. Pokud použijete vlastní dřevo, nechte ho nejprve pořádně vyschnout, jinak vám kulatina popraská.

Dále si připravte kulatou dřevěnou tyč (průměr asi 1,5 cm), pilku, akuvrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník, brusnou houbu, lepidlo na dřevo, štětec (vel. 1,5″) a akrylátový lak Balakryl Sportakryl, který má atest pro styk s potravinami.

NÁŠ TIP: Stojan z dřevěných kulatin se určitě neztratí ani po skončení adventu. Můžete na něj servírovat například cupcaky nebo jednohubky. V kombinaci s dalším přírodními dekoracemi se také stane ozdobou sváteční i svatební tabule ve venkovském stylu.

Pusťte se do díla

Nejprve pomocí sukovníku vyvrtejte do středu všech tří kulatin otvor o průměru asi 14 mm. Dřevěnou tyč dle potřeby pilkou zkraťte přibližně na délku 45 cm. Následně kulatiny i tyč natřete bezbarvým lakem, který krásně zvýrazní kresbu dřeva a prodlouží jeho životnost. Balakryl Sportakryl navíc rychle schne a na povrchu dřeva vytvoří omyvatelný film, takže se etažér bude snadněji čistit. Zvolit můžete lesklé nebo matné provedení.

Použijte bezbarvý lak

Než se pustíte do natírání, omeťte dřevo od pilin, prachu a dalších nečistot. Povrch musí být suchý, hladký a zbavený vosku a mastnoty. Lak opatrně promíchejte tak, aby v něm nevznikly vzduchové bubliny. Aplikujte ho pomocí plochého štětce z obou stran po směru dřeva. Aby se vám při natírání kulatiny lépe držely, můžete použít dřevěnou tyč, kterou provléknete vyvrtaným otvorem. Tyč na závěr nezapomeňte také natřít. První vrstvu nechte zaschnout asi 1–2 hodiny. Poté povrch jemně zdrsněte pomocí brusné houby a na všechny části etažéru naneste druhou vrstvu nátěru.

Jednotlivá patra upevněte

Po zaschnutí laku zbývá už jen etažér sestavit. Na okraj tyče naneste lepidlo a vložte ji do otvoru uprostřed kulatiny s největším průměrem. Až lepidlo zatvrdne, navlékněte na tyč i zbylé dvě kulatiny, které opět pomocí lepidla připevněte do výšky tak, aby vytvořily jednotlivá patra. Po zaschnutí lepidla je podnos hned připravený na servírování. Na každé patro přitom můžete vyskládat jiný druh cukroví nebo další pochutiny.  

Dnes již legendární značka nátěrových hmot Balakryl se zrodila v polovině 80. let minulého století. Na konci roku 1985 byla v závodu Tebas zastavena výroba rozpouštědlových barev a výrobní program se zaměřil na ekologické disperzní nátěrové hmoty. Raketový start zaznamenaly v roce 1987, kdy byla představena nová barva – Balakryl V 2045, která si brzy získala velkou oblibu u zákazníků. Od 6. dubna 2009 patří značka Balakryl pod křídla společnosti PPG.

https://www.balakryl.cz/
Michaela Čermáková

© doblogoo s.r.o. [čti: doblogů]

Nastavení cookies